Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Ιδέες για εκπαιδευτικά χριστούγεννα με τα παιδιά!

εκπαιδευτικά χριστούγεννα

από τη Μαρία Ρουσουνέλη

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τα παιδιά που πήγαν πρώτη ή δεύτερη φορά φέτος στο σχολείο ανυπομονούν για αυτές τις 15 μέρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού.

Μέσα σε αυτές τις 15 μέρες όμως μόνιμο άγχος των γονιών, «Πώς θα το βάλω τώρα να κάνουμε μια επανάληψη;», «Θέλω να κάνουμε μια άσκηση στα Μαθηματικά, τι να κάνω;». Δεν είναι καθόλου παράλογο το άγχος αυτό! Μέσα σε αυτές τις μέρες χαλάρωσης, χωρίς εμμονή και πιεστική διάθεση, οι γονείς αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ασχολείται με τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών γι’ αυτή την περίοδο (π.χ. παιδαγωγός, θείοι, παππούς, γιαγιά κ.α.) έχει πληθώρα επιλογών να καταφέρει αυτόν τον πολυπόθητο στόχο.

Ας δούμε κάποια φύλλα εργασίας που ενδείκνυνται για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού για… εκπαιδευτικά Χριστούγεννα, αρκετά διασκεδαστικά και χωρίς να δηλώνουν «ξεκάθαρα» τον στόχο τους στα παιδιά.

Αριθμητικά-γεωμετρικά μοτίβα

Το παιδί δε θα καταλάβει ότι εσείς με αυτό τον τρόπο ελέγχετε δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, ο εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών και η επιλογή τελικά του σωστού αντικειμένου που θα συνεχίσει το γεωμετρικό μοτίβο.

89

Παραγωγή λόγου

Προτρέψτε τα παιδιά να σκεφτούν και να επινοήσουν μια δική τους ιστορία. Πρέπει να αποτυπώσουν αυτή την ιστορία μέσα από τη ζωγραφική των τεσσάρων κύκλων. Σε κάθε έναν κύκλο καλούνται να ζωγραφίσουν από ένα περιστατικό της ιστορίας. Όταν τελειώσουν ζητήστε τους να σας τη διηγηθούν. Δεν πειράζει που δε γράφουν. Ο στόχος σας να αναπτύξουν τον λόγο τους, τη φαντασία τους και τη σκέψη τους έχει επιτευχθεί.

 

87

Κεφαλαία-Πεζά

Τα παιδιά θα κόψουν τα πεζά γράμματα και θα τα αντιστοιχήσουν με τα αντίστοιχα κεφαλαία. Μετά μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να χρωματίσουν τις μπάλες…

 

88

 

H Μαρία Ρουσουνέλη είναι εκπαιδευτικός Α΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορείτε να δείτε το προφίλ της και να επικοινωνήσετε μαζί της για να της στείλετε αίτημα για εργασία, εδώ.

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

χριστουγεννιάτικες κατασκευές

4+1 Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους!

Eυχαριστούμε την Βασιλική Τ., παιδαγωγό-συνεργάτη της Nannuka!   1) Χριστουγεννιάτικα στολίδια με μυρωδιές από κανέλα! Τα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *