Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Έμπνευση για ζωή: Ιστορίες γονέων που εμπιστεύτηκαν το Ανοιχτό Σχολείο!

Ανοιχτό Σχολείο

Ένας χώρος…«ανοιχτός» σε γονείς και παιδιά που θέλουν να σταθούν πιο γερά στα πόδια τους, να  βελτιώσουν τη σχέση τους με τους κοντινούς τους ανθρώπους,  να πιστέψουν στον εαυτό τους,  να μπορούν να διαχειρίζονται καταστάσεις που τους δυσκολεύουν… αυτό είναι το Ανοιχτό Σχολείο, ένας χώρος προσωπικής ανάπτυξης που στόχο έχει την «εκπαίδευση» στις ανθρώπινες σχέσεις, την συνεργατικότητα, το προσωπικό μεγάλωμα.

Μέσα από εργαστήρια για παιδιά, δράσεις για γονείς  και παιδιά μαζί, ομαδική και ατομική συμβουλευτική γονέων, σεμινάρια και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης ενηλίκων, πολλά μέλη του Ανοιχτού Σχολείου έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή ενώ,  όπως λένε τα ίδια «έχουν γίνει καλύτεροι άνθρωποι».

Ας δούμε όμως πώς έχει καταφέρει το Ανοιχτό Σχολείο να γίνει μέρος της ζωή τους και πώς έχει συμβάλλει στο να αλλάξει η καθημερινότητά τους. Η Nannuka μίλησε με έξι γονείς- «μαθητές» του Ανοιχτού Σχολείου – τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεσή μας αλλά για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε- και σας μεταφέρουμε τη διαφωτιστική εμπειρία τους.

 

Ανοιχτό Σχολείο

 

Το παιδί της Κ.Π έχει παρακολουθήσει εργαστήρια για παιδιά 3 έως 6 και 7 έως 11 ετών. Η ίδια έχει παρακολουθήσει ομάδα μαμάδων.

«Πρωτοπήγαμε στο Ανοιχτό Σχολείο όταν το παιδί μου ήταν 5 ετών. Το χαμόγελο του κάθε φορά που έφευγε από την ομάδα αυτοεκτίμησης και τα εργαστήρια συναισθημάτων και η χαρά και λαχτάρα να το επισκεφτεί την επόμενη φορά μου επιβεβαίωσε την αρχική μου υποψία: ότι το Ανοιχτό Σχολείο θα αγκάλιαζε με αγάπη το παιδί και θα έσκυβε με κατανόηση στη λύση των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετώπιζε.

Αλλά και η δική μου παρακολούθηση της ομάδας μαμάδων με έκαναν να ανακαλύψω δυνάμεις και ικανότητες που είχα μέσα μου «βαθιά κοιμισμένες». Ένιωσα να αναγεννιέμαι, να αποκτώ αυτοπεποίθηση και να βρίσκω τη χαρά στη ζωή που είχα χάσει και είχα τόση ανάγκη για να μπορώ να βλέπω με αισιοδοξία τη ζωή, να βάλω στην άκρη τις ενοχές μου και να ζω συνειδητά τις στιγμές με το παιδί μου, που έγινε πια 9 και συνεχίζουμε ακόμα να πηγαίνουμε στο Ανοιχτό Σχολείο.

Αυτός ο χώρος ήταν για μένα το κομμάτι του παζλ που ένωσε τα σκόρπια σημεία της προσωπικότητας μου, μια υποστηρικτική εμπειρία- ό,τι καλύτερο για μένα σαν άνθρωπο και μητέρα.»

 

 Ο γιος της Ν.Χ έχει παρακολουθήσει μονοήμερα εργαστήρια για παιδιά 3-6 ετών. Η ίδια ήταν μέλος σε ομάδα γονέων.

 «Στο Ανοιχτό Σχολείο με έφερε η ανάγκη να αλλάξω ορισμένα πράγματα στη σχέση μου με το παιδί μου στα οποία αισθάνθηκα ότι δεν τα καταφέρνω καλά. Το αποτέλεσμα; Είδα πολύ μεγάλη αλλαγή στον γιο μου αλλά και στη μεταξύ μας σχέση, ενώ εγώ κατάφερα να είμαι δίκαιη και να ακούω το παιδί μου. Ως  μαμά, μπορώ τώρα πια να διαχειριστώ καλύτερα και πιο ψύχραιμα τις δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό το οποίο συχνά μου λέει ο γιος μου –και για μένα μετράει ιδιαίτερα- είναι το πόσο πολύ του αρέσει να πηγαίνει για να παίξει με τα άλλα παιδάκια και την κ. Χριστίνα  που τον αγαπάει και την αγαπάει πάρα πολύ… Ένα κέντρο προσωπικής ανάπτυξης πρέπει να νοιάζεται για τον άνθρωπο και να τον βοηθάει  να ανακαλύψει τις δυνατότητές του. Ο ορισμός, δηλαδή του Ανοιχτού Σχολείου.»

 Ανοιχτό Σχολείο

 Ο γιός της Μ.Ρ. έχει παρακολουθήσει το εργαστήριο αυτοεκτίμησης για παιδιά 6-11 ετών κι η ίδια έχει κάνει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων.

«Η αμεσότητα στην επικοινωνία και η αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας που μας ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή η υπεύθυνη του κέντρου μας έπεισε να επιλέξουμε το εργαστήριο αυτοεκτίμησης και τα καλοκαιρινά εργαστήρια για το παιδί μας. Η πιο σημαντική αρετή ενός κέντρου προσωπικής ανάπτυξης είναι να συναισθάνεται να κατανοεί και να βοηθά την οικογένεια στο σύνολο της. Και σίγουρα κάτι τέτοιο το καλύπτει το Ανοιχτό Σχολείο!

Ο γιος μου έχει ακόμα μια μικρή χειροποίητη κουκλίτσα όπου έφτιαξε στο εργαστήρι που παρακολούθησε πριν 3 χρόνια με θέμα τον θυμό, στην οποία μιλάει όταν είναι θυμωμένος ή στεναχωρημένος…

Ως γονείς μάθαμε να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας αλλά και με το παιδί μας, μάθαμε να εκφράζουμε αυτά που νοιώθουμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις!»

 

Ο γιoς της Λ.Μ παρακολουθεί το εργαστήριο για παιδιά 3-6 ετών «Ταξιδεύοντας σε χώρους μαγικούς και ονειρεμένους» .

 «Κάθε φορά που συμμετέχει ο γιος μου στις δραστηριότητες της ομάδας του μου μιλάει με πολύ ενθουσιασμό για τα παιχνίδια που παίζει με τα υπόλοιπα παιδιά. Κι εγώ, η ίδια, σαν γονιός επικοινωνώ καλύτερα με το παιδί μου και νιώθω πιο αποτελεσματική στην διαπαιδαγώγησή του αλλά και πιο ήρεμη με τον εαυτό μου.

Το Ανοιχτό Σχολείο έφερε πολλά καλά στην ζωή της οικογενείας μας κι αυτό το οφείλουμε σε όλους τους συνεργάτες του χώρου.»

 DKO-12-small

Η M.T.  παρακολούθησε ομάδα μαμάδων

«Στο Ανοιχτό Σχολείο με έσπρωξε η ανάγκη να είμαι μια «καλή» μαμά. Αλλά τελικά αυτό δεν ήταν παρά η αφορμή για να διαπιστώσω πολλά άλλα πράγματα για τον εαυτό μου. Το προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται να αγγίξουν τα θέματα που τους αφορούν με έναν «άλλο» τρόπο από ό,τι έκαναν ως σήμερα…

Εκεί μαθαίνεις, «εκπαιδεύεσαι» να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα σαν γονιός με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Και όλα αυτά, βεβαίως, συμβαδίζουν με ανάλογη δουλειά και σε προσωπικό επίπεδο. Ως αυτόνομη προσωπικότητα, λοιπόν με έχει βοηθήσει να γνωρίσω τον εαυτό μου, τις αδυναμίες μου και να βελτιωθώ σε πολλά επίπεδα.»

 

Η Ζ.Ε. ήταν μέλος σε ομάδα προσωπικής ανάπτυξης και έχει κάνει ατομικές συνεδρίες ως γονιός.

«Επισκέφτηκα το Ανοιχτό Σχολείο γιατί ένιωθα την ανάγκη να γίνω καλύτερος άνθρωπος, για μένα, για τα παιδιά μου, για τον άντρα μου. Η αδυναμία μου να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να διαχειριστώ τις εντάσεις στο σπίτι με είχε τρομάξει και ήθελα να μην είμαι πλέον θυμωμένη και να σταματήσω να  κατηγορώ τους άλλους για τις δικές μου επιλογές….. Σήμερα, ξέρω πια πώς να μιλήσω στα παιδιά μου, πώς να τους βάλω όρια, ενώ παράλληλα βοηθήθηκε και η σχέση με τον σύζυγό μου, με τη μητέρα μου και τα πεθερικά μου.

Νιώθω πια ότι έχω τη «σοφία» να χειριστώ οποιαδήποτε κατάσταση.  Έχω δρόμο μπροστά μου, όμως βλέπω την «αλλαγή» μέσα μου, στην οποία συνέβαλε και η ασφάλεια που αισθάνεσαι στον χώρο του Ανοιχτού Σχολείου. Μπορείς να εμπιστευτείς, να ανοίξεις την καρδιά σου, να ακούσεις αυτά που θα σου πουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Θεωρώ ότι  (το να πάω στο Ανοιχτό Σχολείο) είναι η καλύτερη κίνηση που έχω κάνει στη ζωή μου για μένα…».

 

Μάθετε περισσότερα για τον χώρο προσωπικής ανάπτυξης Ανοιχτό Σχολείο και κλείστε ραντεβού για να επισκεφτείτε τον χώρο από κοντά!

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

babysitter

Babysitter: όταν δεν κάνουν μόνο φύλαξη!

Όταν αναζητάμε babysitter για το παιδί μας, στο μυαλό μας έχουμε συχνά την τέλεια εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *