Regio Emilia – δραστηριότητες και παιχνίδια

ΠαιδίΕκπαίδευσηRegio Emilia - δραστηριότητες και παιχνίδια

Η παιδαγωγική προσέγγιση της Regio Emilia είναι ένα παιδαγωγικό πρότυπο, από την περιοχή Reggio Emilia της Ιταλίας. Αυτή η προσέγγιση έχει επηρεάσει παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής λόγω του ιδιαίτερου τρόπου, που προωθεί την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών. Ας διαβάσουμε, ορισμένες βασικές πληροφορίες για αυτή την παιδαγωγική προσέγγιση.

Regio Emilia – πώς ξεκίνησε, τι είναι;

 1. Ιστορία: Η προσέγγιση της Reggio Emilia αναπτύχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από μια ομάδα γονέων και παιδαγωγών στην περιοχή Reggio Emilia της Ιταλίας. Η ομάδα αυτή ήθελε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα προάγει την αυτονομία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία των παιδιών.
 2. Κεντρικές αρχές: Οι βασικές αρχές της προσέγγισης της Reggio Emilia περιλαμβάνουν την πίστη στην ικανότητα των παιδιών να εκφράζουν τις ιδέες τους, την προώθηση της συνεργασίας, την αξία της ανακάλυψης και του πειραματισμού, και τη σημασία του περιβάλλοντος ως τρίτου δασκάλου.
 3. Ρόλος του δασκάλου: Στην προσέγγιση της Reggio Emilia, ο δάσκαλος δεν είναι απλά ένας παραδοσιακός δάσκαλος, που όπως μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας αρκετοί από εμάς, να μεταδίδει γνώσεις σε μια αίθουσα, με βάση το δασκαλοκεντρικό μοντέλο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δάσκαλος είναι ένας συνεργάτης και ταυτόχρονα παρατηρητής των παιδιών. Ο δάσκαλος ενθαρρύνει την αυτόνομη μάθηση, ακούει τις ιδέες των παιδιών και τις ενσωματώνει στο πρόγραμμα διδασκαλίας του. Ας σκεφτούμε έναν δάσκαλο, που είναι έμπνευση και ενθαρρύνει τους μαθητές, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, για να βρουν την γνώση! Τι καλύτερο;
 4. Περιβάλλον: Το περιβάλλον παιδαγωγικής δραστηριότητας έχει μεγάλη σημασία στην προσέγγιση της Reggio Emilia. Το περιβάλλον πρέπει να είναι πλούσιο σε υλικά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του παιδιού, προκειμένου να προωθεί την ανεξάρτητη έρευνα και τη δημιουργικότητα. Μπορώ να σας πω, ότι τα παιδιά που είναι σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον, είναι πιο δημιουργικά.

Αυτή η προσέγγιση θεωρείται ως ένα πολύτιμο πλαίσιο για την εκπαίδευση νηπίων και παιδιών, καθώς και για την ανάπτυξη παιδαγωγικών πρακτικών.

regio emilia

Regio Emilia στο σπίτι αλλά και στο νηπιαγωγείο

Η προσέγγιση της Reggio Emilia μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο σπίτι όσο και στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο περιβάλλον. Σας προτείνω μερικές ιδέες και δικές μου βιωματικές προσεγγίσεις, για την εφαρμογή της προσέγγισης είτε στο σπίτι, είτε στο νηπιαγωγείο.

Στο Σπίτι:

 1. Δημιουργία περιβάλλοντος παιχνιδιού: Δημιουργούμε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον με διάφορα υλικά όπως πολλά χρώματα, χαρτιά, κασετίνες με μαρκαδόρους, κομμάτια υφάσματος, κούκλες και παιχνίδια. Παρατηρούμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού κι έπειτα προσφέρουμε υλικά που το ενθαρρύνουν να εξερευνήσει και να δημιουργήσει.
 2. Έρευνα των ενδιαφερόντων: Κάθε φορά που το παιδί εκφράζει ενδιαφέρον για κάτι, όπως τα ζώα, την τέχνη, το εμπνέουμε να εξερευνήσει αυτό που του αρέσει. Αν στο παιδί αρέσουν τα ζώα, επισκεπτόμαστε ένα πάρκο με ζώα. Αν είμαστε σε χωριό πάμε με το παιδί σε κάποιο μέρος με οικόσιτα ζωάκια, είναι μια πολύ καλή λύση! Μπορείς επίσης, παρέα με τα παιδιά να διαβάσεις βιβλία σχετικά με ζώα.
 3. Συνεργασία και εργασία σε έργα τέχνης: Δημιουργούμε έργα τέχνης. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κολάζ χρησιμοποιώντας χρώματα και υλικά που το παιδί θα επιλέξει. Επιλέγουμε μια θεματική που αγαπά. Πλάθουμε ιστορίες γύρω από αυτή και τις αποτυπώνουμε, με τον μοναδικό τρόπο που κάθε παιδί ξέρει. Πιστέψτε με, η φαντασία που διαθέτουν τα παιδιά, είναι απίστευτη!

Στο Νηπιαγωγείο:

 1. Περιβάλλον και υλικά: Δημιουργούμε ένα πλούσιο περιβάλλον με ποικίλα υλικά, όπως φυσικά υλικά, κατασκευές, βιβλία και εργαλεία. Τα παιδιά να επιλέγουν τα υλικά που θέλουν.
 2. Έρευνα και έργα τέχνης: Συνδέουμε τα μαθήματα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Δίνουμε ασκήσεις, που αφορούν θέματα που τα παιδιά έχουν επιλέξει να εξερευνήσουν.
 3. Συνεργασία και έργα κοινότητας: Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών για τη δημιουργία έργων τέχνης που αντιμετωπίζουν θέματα κοινότητας. Για παράδειγμα, μπορούμε να διοργανώσουμε ένα έργο τέχνης που αναδεικνύει την ομορφιά του νηπιαγωγείου μας ή του χωριού μας.

Regio emilia Vs Montessori

Και η παιδαγωγική προσέγγιση της Regio Emilia και η προσέγγιση της Μοντεσσόρι έχουν κοινά σημεία, αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές. Βρίσκουμε πολλές φορές και babysitter που ακολουθούν την προσέγγιση της Μοντεσσόρι Ας εξετάσουμε τα κοινά σημεία με ταυτόχρονα παραδείγματα:

Κοινά Σημεία:

 1. Εστίαση στο παιδί: Και η προσέγγιση της Regio Emilia και η προσέγγιση της Μοντεσσόρι θεωρούν το παιδί ως τον κεντρικό παράγοντα της διαδικασίας μάθησης. Και οι δύο προσεγγίσεις ενθαρρύνουν την αυτονομία και την ελευθερία του παιδιού στην εκμάθηση και την εξερεύνηση.

Παράδειγμα: Στην προσέγγιση της Μοντεσσόρι, τα παιδιά επιλέγουν ελεύθερα τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν. Στην προσέγγιση της Reggio Emilia, το παιδί έχει τον ρόλο του ερευνητή και καλλιτέχνη.

 1. Χρησιμοποιούν φυσικά υλικά: Υλικά όπως το ξύλο, την πέτρα, το χώμα, το ύφασμα, το νερό και τα φυτά.
regio emilia

Παράδειγμα: Και στις δύο προσεγγίσεις, τα παιδιά μπορούν να αγγίζουν, να πειραματίζονται και να δημιουργούν με φυσικά υλικά, όπως πηλό, χώμα, ξύλινα κομμάτια, και πετραδάκια. Η εμπειρία μου, μου δείχνει πόσο πολύπλευρα είναι τα οφέλη αυτά. Βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας, με ιδιαίτερα αναπτυγμένες ικανότητες, όπως η λεπτή, αδρή κινητικότητα, η συγκέντρωση, ο συντονισμός.

Διαφορές:

 1. Ρόλος του δασκάλου: Στην προσέγγιση της Μοντεσσόρι, ο δάσκαλος έχει έναν πιο παθητικό ρόλο και λειτουργεί ως παρατηρητής και καθοδηγητής. Στην προσέγγιση της Regio Emilia, ο δάσκαλος ακούει και τις ιδέες των παιδιών.
 2. Δομή του περιβάλλοντος: Το περιβάλλον στην προσέγγιση της Μοντεσσόρι έχει μια πιο σταθερή δομή και οργάνωση με σαφείς χώρους και υλικά, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Στην προσέγγιση της Reggio Emilia, το περιβάλλον είναι πιο ανοικτό και ευέλικτο, με πολλές ευκαιρίες για ανακάλυψη και αυτοκινούμενη μάθηση.

Γιατί να ακολουθήσω την προσέγγιση regio emilia;

Ας δούμε μερικούς λόγους, για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει να ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση:

 1. Εστίαση στην αυτονομία του παιδιού: Η προσέγγιση της Regio Emilia δίνει έμφαση στην αυτονομία των παιδιών και στο να τα βοηθά να αναπτύξουν τη δική τους φωνή και τη δική τους αυτοπεποίθηση.
 2. Προάσπιση της δημιουργικότητας: Η Regio Emilia προσέγγιση ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την έκφραση των ιδεών των παιδιών μέσω της τέχνης και της ανακάλυψης.
 3. Σημασία της συνεργασίας: Η Regio Emilia προσέγγιση τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ παιδιών, δασκάλων και γονέων.
 4. Διακριτικότητα: Τα παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν τα ενδιαφέροντά τους και να ακολουθούν τους ρυθμούς τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία παιδαγωγική προσέγγιση δεν είναι απόλυτα καλή ή κακή για όλα τα παιδιά και όλες τις καταστάσεις. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να εξετάζουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των παιδιών και να προσαρμόζουμε την παιδαγωγική προσέγγιση ανάλογα.

Παιχνίδια και δραστηριότητες Regio Emilia

Η προσέγγιση της Regio Emilia ενθαρρύνει τη χρήση διαφόρων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που προάγουν την εξερεύνηση, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία των παιδιών. Εδώ είναι μερικά παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούμε γονείς και εκπαιδευτικοί, να ακολουθήσουμε.

 1. Εξερεύνηση της φύσης: Βόλτες με τα παιδιά στη φύση, στο πάρκο ή στο δάσος, και τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύπτουν το περιβάλλον, να συλλέγουν φύλλα, πέτρες, κλαδιά και να δημιουργούν τέχνη με τα φυσικά υλικά.
 2. Δημιουργία με υλικά: Δίνουμε ποικίλα υλικά, όπως χαρτί, κασετίνες με μαρκαδόρους, υφάσματα, χοντρά χαρτόνια, και δημιουργούμε παρέα τα δικά τους έργα τέχνης.
 3. Μουσική και ρυθμός: Διοργανώνουμε μουσικές δραστηριότητες με χρήση μουσικών οργάνων ή αντικειμένων που παράγουν ήχους. Τα μικρά παιδιά, αγαπούν τις κατσαρόλες και τα σκεύη που δημιουργούν ήχους. Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και τον ρυθμό μέσω της δικής τους δημιουργικότητας.
 4. Κατασκευές με υλικά ανακύκλωσης: Τα υλικά ανακύκλωσης πάντα ήταν χρήσιμα. Μαζεύουμε Χαρτοκιβώτια, μπουκάλια, καπάκια και αναλώσιμα υλικά για παιδικές κατασκευές και έργα τέχνης.
 5. Μαγειρική και δημιουργική κουζίνα: Συμμετέχουμε σε μαγειρικές δραστηριότητες με τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να δοκιμάζουν νέες τροφές και να δημιουργούν συνταγές.
 6. Ερευνητικά προγράμματα: Διοργανώνουμε προγράμματα εκπαιδευτικής έρευνας με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει εξερεύνηση θεμάτων όπως οι εποχές, οι χώρες του κόσμου, ή διάφορα φυσικά πειράματα.
 7. Παιχνίδι ερωτήσεων και ευρηματικότητας: Απλό! Φτιάξε μια λίστα με ερωτήσεις που κινητοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών, για εξερεύνηση και δημιοργία. Παράδειγμα: “Πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ με ανακυκλώσιμα υλικά;” και ξεκινάμε να λέμε ιδέες και προτάσεις, όλοι μαζί.
 8. Συλλογή και παρουσίαση: Προσκαλούμε τα παιδιά να συλλέγουν αντικείμενα από το περιβάλλον τους και να τα παρουσιάζουν με τρόπους που αναδεικνύουν τη φαντασία και την καινοτομία τους.
regio emilia

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες Regio Emilia.

Αρέλια Ντούφο
Αρέλια Ντούφο
Η Αρέλια Ντούφο είναι τελειόφοιτη της Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης. Παράλληλα, ασχολείται με επιμορφώσεις και προγράμματα ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς τη μελέτη περιστατικών ατόμων με αναπτυξιακές διαταρχές και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι λάτρης της Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, καθώς και για την συγγραφή. Ο εθελοντισμός αποτελεί μέρος της ζωής της. Εξάλλου, δεν θα είχε κανένα νόημα αυτή η ζωή, αν δεν προσφέραμε!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης...

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Κλείσιμο σχολείων για το Πάσχα Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά...
spot_img

Newsletter

Τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα – Πώς θα παίξετε μαζί τους;

Ως νέοι γονείς ή μελλοντικοί γονείς, συχνά θα αναρωτιέστε για το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα. Αλλά και το πώς θα παίξετε...

Διαθεματικές Δραστηριότητες στο σπίτι εν μέσω Τηλεκπαίδευσης

Τα τελευταία έτη, έλαβε χώρα μια απότομη μετάβαση από την εκπαίδευση και διδασκαλία σε φυσικό περιβάλλον (τάξη) στον ψηφιακό χώρο, κυρίως για την αντιμετώπιση...

Χριστουγεννιάτικες sensory messy play δραστηριότητες

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών... και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περάσετε τις γιορτινές ημέρες με τα παιδιά, κάνοντας διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες sensory...

Ζωγραφίζοντας μαθαίνουμε τη σχολική Ιστορία-Tips για γονείς

Αγαπητοί γονείς, Πολλοί απ’ εσάς αναρωτιέστε πώς θα μάθει το παιδί σας τη σχολική Ιστορία εύκολα χωρίς μουσκεμένες φατσούλες «γεμάτες όλο δεν μπορώ» ή «δεν...

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί μου;

Τι ορίζεται  ως παιχνίδι; Παιχνίδι ορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέγεται από το παιδί ελεύθερα, κινητοποιείται αυθόρμητα και καθοδηγείται με προσωπική ελεύθερη βούληση του. Σκοπός του δεν...

Δραστηριότητες & παιχνίδια για μετά το σχολείο

Είτε τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν είτε να αποβάλουν την περιττή ενέργεια που έχουν συσσωρεύσει, υπάρχει κάτι για όλους σε αυτήν τη λίστα δραστηριοτήτων...

Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα κοινό θέμα, που απασχολεί λίγο πολύ...

Αισθητηριακές δραστηριότητες για μωρά 1 έτους

Σύντομα το μωρό σας πλησιάζει το πρώτο του έτος. Ψάχνετε τι παιχνίδια θα παίζει αυτούς τους πρώτους μήνες; Σας έχουμε την λύση! Γνωρίζουμε πως...

Παιχνίδι: η σημασία στη ζωή των παιδιών

Παιχνίδι και Παιδί: Πόσο σημαντικό είναι; Από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής, το μωρό εκφράζει τη χαρά με την κίνηση των χεριών και των ποδιών...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.