Ακολουθώντας τη μέθοδο Μοντεσσόρι – Συμβουλές για γονείς

ΠαιδίΕκπαίδευσηΑκολουθώντας τη μέθοδο Μοντεσσόρι - Συμβουλές για γονείς

Γνωρίζουμε τη σπουδαία παιδαγωγική μέθοδο της Μαρία Μοντεσσόρι, που ολοένα και περισσότερο ακολουθούν οι νέοι γονείς. Ίσως να μη γνωρίζουμε επακριβώς τη πρεσβεύει η παιδαγωγική αυτή, αλλά τα social media έχουν φροντίσει να μας ενημερώσουν. Χιλιάδες δημοσιεύσεις και βίντεο στο TikTok, δείχνουν τους γονείς πώς είναι να διαπαιδαγωγούν και να ανατρέφουν τα παιδιά τους με τη μέθοδο Μοντεσσόρι. Σίγουρα η απλότητα, η παρατηρητικότητα αλλά και η ανεξαρτησία αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να διακρίνουμε εξαρχής, παρακολουθώντας όσους παρουσιάζουν τη μέθοδο αυτή.

Η απλότητα συνδέεται στενά και με το περιβάλλον του παιδιού. Το περιβάλλον του είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε το ίδιο το παιδί να αναπτύσσεται μέσα σε αυτό. Η παρατηρητικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο του γονέα, ο οποίος λειτουργεί ως παρατηρητής και επιτρέπει στο παιδί να αναπτύσσει την αυτονομία του. Η ανεξαρτησία αποτελεί το ζητούμενο, ή μάλλον ένα από τα ζητούμενα που θέλουμε να πετύχουν τα παιδιά μας, μέσα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι.

Πώς μεγαλώνουμε ένα παιδί, ακολουθώντας τη μέθοδο Μοντεσσόρι;

 Γίνετε οι παρατηρητές τους

Μπορείτε να ξεκινήσετε παρατηρώντας τις ικανότητες των παιδιών, αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε τομείς όπου μπορείτε να διευκολύνετε την περαιτέρω μάθηση και ανεξαρτησία. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε την μέθοδο Μοντεσσόρι είναι μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών σε καθημερινές εργασίες του σπιτιού. Έτσι, δίνεται και σε εσάς το κίνητρο για περαιτέρω παρατήρηση. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τα θέλω του παιδιού και προσυμφωνούμε για τα όσα πρόκειται να κάνουμε.

 Προσαρμογή του χώρου και του περιβάλλοντος μας

Μόλις μάθετε τι τους αρέσει και τι μπορούν να κάνουν, δημιουργήστε ένα περιβάλλον φιλικό και προσβάσιμο στα όσα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά (αναφερόμαστε κυρίως σε νήπια) αγαπούν να σας παρατηρούν να μαγειρεύετε, τι καλύτερο από το να τους δώσετε τη δυνατότητα να συμμετέχουν κι εκείνα στη διαδικασία αυτή. Ένα παιδικό καρεκλάκι ή αλλιώς ένα τρίγωνο εκμάθησης, θα βοηθήσει!

Άλλο ένα μέρος που μπορείτε να το διαμορφώσετε κατάλληλα αποτελεί το δωμάτιό τους. Συχνά, η καθημερινή επιλογή ρούχων γίνεται δύσκολη υπόθεση για ένα νήπιο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, να προσθέσετε μια κρεμάστρα ή μικρή ντουλάπα που θα έχουν πρόσβαση και θα επιλέγουν τα ίδια το τι θα φορέσουν.  Μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντάς τους πρόσβαση σε δύο ή τρία ρούχα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν.

Πειθαρχία χρησιμοποιώντας τη λογική και τις φυσικές συνέπειες.

Ο γονέας οφείλει να είναι ένας ήρεμος και συνεπής οδηγός. Κάποια παραδείγματα, για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα παραπάνω:

Αν το παιδί δεν θέλει να φορέσει τη ζακέτα του, μπορούμε να πούμε, σκύβοντας συχνά στο ύψος του: «Δεν θέλεις να φορέσεις τη ζακέτα σου; Θα την πάρουμε μαζί μας και αν κρυώσεις, μπορούμε να τη φορέσουμε».

Ή, αν προσπαθούν να αρπάξουν κάτι από τα χέρια ενός φίλου, ο γονέας ή ο φροντιστής μπορεί να πει, «Φαίνεται ότι θέλετε να παίξετε και οι δύο με αυτό το παιχνίδι αυτή τη στιγμή» και στη συνέχεια να τους πείτε πότε μπορούν να παίξουν με αυτό ή / και να τους προτείνετε ένα άλλο αντικείμενο-παιχνίδι.

Πώς μοιάζει αυτό στην πράξη; Παρατηρούμε και προσπαθούμε να δούμε από τη δική τους οπτική γωνία.

Πάντα τρέφουμε σεβασμό στο κάθε παιδί

Ο σεβασμός για το παιδί ως άτομο είναι ένας σημαντικός στόχος της Μοντεσσόρι. Η προετοιμασία του περιβάλλοντος στο σπίτι, ο τρόπος επικοινωνίας μας, δείχνουν στα παιδιά ότι τα εκτιμάμε και τα σεβόμαστε.

Έτσι, τα παιδιά αναπτύσσουν ανεξάρτητα, αυξάνονται τα κίνητρά τους και αναζητούν τρόπους να κάνουν πράγματα μόνα τους.

Η μέθοδος Μοντεσσόρι παρέχει ευελιξία

Δεν υπάρχει αυστηρό βιβλίο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσετε που θα καθορίσει εάν ακολουθείτε τη μέθοδο σωστά.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος  και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά.

Μοντεσσοριανές αρχές

Η μοντεσσοριανή μέθοδος εκπαίδευσης προσφέρει μια ισορροπία ελευθερίας και δομής-τάξης. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο τους με το δικό τους ρυθμό, μέσα στα αναπτυξιακά κατάλληλα όρια που θέτουν οι ενήλικες, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους. Επίσης, η μοντεσσοριανή εκπαίδευση προάγει την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και γνωστική ανάπτυξη.

Η μέθοδος Μοντεσσόρι στην εκπαίδευση βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και έχουν την επιθυμία να μάθουν.
  • Όλα τα παιδιά έχουν μοναδικές ανάγκες και ικανότητες.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την άμεση εμπειρία με τα υλικά και το περιβάλλον τους.
  • Ο ρόλος του δασκάλου είναι να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη, όχι να κατευθύνει τη μάθηση.
  • Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με το δικό τους ρυθμό.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες τόσο για ατομική όσο και για ομαδική εργασία.

Αυτές οι αρχές είναι εμφανείς σε μια μοντεσσοριανή τάξη, συνήθως σχεδιασμένη για να προωθήσει την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Οι δραστηριότητες στην τάξη έχουν σχεδιαστεί για να είναι πρακτικές, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν μέσω άμεσης εμπειρίας. Τα υλικά αποθηκεύονται συχνά στο επίπεδο του παιδιού και υπάρχει πολύς ανοιχτός χώρος για κίνηση, κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει πάντα σε μια συμβατική τάξη.

Γιατί οι γονείς επιλέγουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι για τα παιδιά τους

Ένας από τους κύριους λόγους που οι γονείς επιλέγουν μοντεσσοριανές τάξεις για τα παιδιά τους είναι ότι προσφέρουν μια πολύ πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στην εκπαίδευση από τα παραδοσιακά σχολεία. Στην τάξη, κάθε παιδί μπορεί να προχωρήσει με το δικό του ρυθμό και οι δάσκαλοι παρέχουν προσαρμοσμένες οδηγίες με βάση τις μοναδικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να διατηρήσουν τις πληροφορίες.

Επιπλέον, η Μοντεσσόρι δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητης σκέψης και στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας. Για πολλούς γονείς, αυτές είναι βασικές δεξιότητες με τις οποίες θέλουν να γαλουχήσουν τα παιδιά τους.

Η μέθοδο Μοντεσσόρι προσφέρει συνήθως μικρά τμήματα τάξεων, γεγονός που επιτρέπει περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Αυτό δημιουργεί ένα πιο οικείο μαθησιακό περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται άνετα και υποστηρίζονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό καθιστούν αυτό το στυλ μάθησης μια ελκυστική επιλογή για έναν αυξανόμενο αριθμό γονέων.

9 μεγάλες διαφορές μεταξύ εκπαίδευσης Μοντεσσόρι και παραδοσιακής εκπαίδευσης

1. Η μοντεσσοριανή εκπαίδευση είναι παιδοκεντρική

2. Το πρόγραμμα σπουδών είναι προσαρμόσιμο

3. Η οργανωμένη διακόσμηση – το οργανωμένο περιβάλλον ηρεμεί τη μοντεσσοριανή τάξη

4. Οι δάσκαλοι Μοντεσσόρι ακολουθούν τα παιδιά

5. Ο σεβασμός και η προσοχή διαμορφώνονται

6. Η Μοντεσσόρι ωφελεί τα παιδιά με ΔΕΠΥ ή τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

7. Ο εξωτερικός χρόνος είναι και για μάθηση!

8. Τα μαθήματα είναι πρακτικά

9. Η Μοντεσσόρι ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπούν τη μάθηση

Στη Nannuka θα βρείτε παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και babysitters, με γνώσεις μοντεσσοριανής εκπαίδευσης, που μπορούν να σας συμβουλέψουν και να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι!

Είστε παιδαγωγοί, δάσκαλοι ή καθηγητές; Γίνετε μέλη της Nannuka και δώστε σε χιλιάδες οικογένειες την ευκαιρία να ανακαλύψουν το προφίλ σας και να συνεργαστούν μαζί σας! 

Πηγή:

What is Montessori parenting? 7 expert tips for getting started – Care.com Resources

Αρέλια Ντούφο
Αρέλια Ντούφο
Η Αρέλια Ντούφο είναι τελειόφοιτη της Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης. Παράλληλα, ασχολείται με επιμορφώσεις και προγράμματα ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς τη μελέτη περιστατικών ατόμων με αναπτυξιακές διαταρχές και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι λάτρης της Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, καθώς και για την συγγραφή. Ο εθελοντισμός αποτελεί μέρος της ζωής της. Εξάλλου, δεν θα είχε κανένα νόημα αυτή η ζωή, αν δεν προσφέραμε!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης...

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Κλείσιμο σχολείων για το Πάσχα Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά...
spot_img

Newsletter

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης στο σχολείο, μια έκθεση, αποτελείται από παραγράφους. Χωρίς τις παραγράφους δεν θα υπήρχε καμία συνοχή...

Ανακύκλωση…στάση ζωής για τα παιδιά μας!

Η ανακύκλωση ως λέξη αν αναλυθεί στα συστατικά της μέρη, δηλαδή την πρόθεση ανά + το ουσιαστικό κύκλος, κάνει έκδηλη τη χρησιμότητά της, τόσο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.