Μαμά, θέλω να γίνω influencer. Η επίδραση των social media στα παιδιά

ΕφηβείαΜαμά, θέλω να γίνω influencer. Η επίδραση των social media στα παιδιά

Το παιδί σου θέλει να γίνει influencer; Μάλλον δεν είναι το μόνο.

Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει εντελώς νέα μονοπάτια σταδιοδρομίας – διαχειριστές social media, και νέους ρόλους στον τομέα της τεχνολογίας. Έχει επίσης δημιουργήσει τον influencer. Για όσους δε γνωρίζουν, οι influencers είναι ουσιαστικά δημιουργοί περιεχομένου στα social media, που διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες, που προσφέρονται είτε από τους ίδιους είτε από άλλους.

Νέα στοιχεία από την Morning Consult δείχνουν ότι αυτή η καριέρα των influencers μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με το πόρισμα των στοιχείων, το 57% της γενιάς Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) λένε ότι θα γινόντουσαν influencers, εάν τους δινόταν η ευκαιρία.

Γιατί η γενιά Ζ έλκεται από το influencing;

“Γιατί;” και “Πώς;” μπορεί να είναι δύο λέξεις που απορρέουν αβίαστα, όταν οι μεγαλύτεροι διαβάζουν τα στατιστικά στοιχεία της Morning Consult σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιθυμία της Gen-Z να γίνει influencer.

Οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τους κινδύνους των social media και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων. Αυτό περιλαμβάνει μια έκθεση του 2021 από πρώην πληροφοριοδότη του Facebook (τώρα Meta), η οποία ανέφερε ότι η εταιρεία γνώριζε ότι το Instagram επιδείνωσε τις σκέψεις περί αυτοκτονίας και διατροφικών διαταραχών σε έφηβα κορίτσια. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Γενικός Χειρουργός Vivek Murthy, MD, MBA, εξέδωσε μια έκθεση κατηγορώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συμβολή τους στην κρίση της ψυχικής υγείας των νέων.

Ενώ το μονοπάτι της επιρροής του influencing, μπορεί να φαίνεται σαν ένα εισιτήριο για οικονομική ανεξαρτησία, δεν είναι όλα τόσο παραμυθένια.

Ας ξεδιπλώσουμε τη γοητεία της επιρροής, της αυτοαπασχόλησης, της ψυχικής υγείας και πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να περιηγηθούν στον χώρο.

Γιατί τα παιδιά θέλουν να γίνουν influencers;

“Γιατί;” και “Πώς;” μπορεί να είναι δύο λέξεις που σκεφτόμαστε αμέσως, όταν κάποιος μεγαλύτερος διαβάζει τα στατιστικά στοιχεία της Morning Consult σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιθυμία της Γενιάς -Z να γίνει influencer:

Αναγνωρισιμότητα

Οι influencers έχουν κερδίσει ακόλουθους και φήμη. Η επιθυμία των παιδιών μπορεί να είναι η σύγχρονη εκδοχή της Γενιάς -Z για το κλασικό όνειρο να γίνουν κάτι πετυχημένο και ”μεγάλο”. Η αίγλη είναι αναμφισβήτητη.

Χρήματα

Οι influencers κερδίζουν χρήματα από διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών, συχνά χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον χώρο τους.

Το παθητικό εισόδημα απλώς δημοσιεύοντας τις απόψεις τους για το τι είναι ωραίο και τι όχι, βάσει της δικής τους ζωής, πουλάει και σίγουρα αποφέρει κέρδη.

Είναι εθιστικό

Το σκρολάρισμα στο TikTok μπορεί να είναι διασκεδαστικό – αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν εθισμό που η έρευνα δείχνει ότι είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών. Οι έφηβοι επίσης, νιώθουν μεγαλύτερη έλξη, για να μιμηθούν τους influencers που προτείνει ο αλγόριθμος.

Βλέπουμε άλλωστε, πως το περιεχόμενο μετξύ των influencers δεν αλλάζει και πολύ. Ακολουθούν τα trends της περιόδου και πουλούν συνήθως κοινά προϊόντα.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το influencing στα social media;

Όπως είναι προφανές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εξαφανίζονται, ούτε σταματούν να επηρεάζουν. Τουλάχιστον προς το παρόν, παραμένουν πολυπόθητα. Και, καθώς η Γενιά -Z συνεχίζει να επιδεικνύει την ανεξαρτησία και τις ικανότητές της στον εργασιακό χώρο, ο έλεγχος των γονέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις επιλογές σταδιοδρομίας των παιδιών τους θα μειωθεί.

Υπάρχει ακόμα χρόνος να μιλήσετε στα παιδιά σας.

Ας είμαστε open mind

Ο τρόπος που μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και μεταφέρουμε τις απόψεις μας στα παιδιά είναι ο σημαντικότερος. Το να πούμε ”μείνε μακριά από το TikTok” μη αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα, δε λειτουργεί πάντα. Θα μπορούσαμε να πούμε “Βλέπω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για δημιουργικότητα και σύνδεση με ομοϊδεάτες, ωστόσο πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να ασκούμε κριτική σε ό,τι μας προσφέρεται.

Επιστροφή στα βασικά

Θέτουμε τα θεμέλια με τα παιδιά σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που προέρχονται από συνομιλίες που είχατε πριν τους δώσετε πρόσβαση σε ορισμένες πλατφόρμες. Σκεφτείτε τη συζήτηση και συνεχίστε με τους πιθανούς τρόπους επηρεασμού.

Θέματα σχετικά με την υπεύθυνη δημοσίευση, τη σκέψη πριν από την κοινή χρήση, τον διαρκή αντίκτυπο των φωτογραφιών και των βίντεο. Κάνουμε διαρκώς συζητήσεις, σχετικά με τα πρότυπά τους, ποιους θέλουν να μιμηθούν, ποιες μάρκες σκέφτονται να προωθήσουν και πώς οραματίζονται τον εαυτό τους να το κάνουν αυτό.

Σημαντικό, υπενθυμίστε τους, ξανά και ξανά, ότι οι ακόλουθοι δεν είναι ίσοι με φίλους.

Αποδοχή

Μπορεί να έχετε οραματιστεί το παιδί σας να είναι γιατρός, δικηγόρος ή δάσκαλος. Αλλά τελικά, οι επιλογές σταδιοδρομίας τους εξαρτώνται από τα ίδια.

Τα άτομα Γενιάς -Z είναι γνωστά για την εκτίμηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας τους. Όταν συζητούν τις φιλοδοξίες τους, ο σεβασμός της αυτονομίας τους και η δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές τους ενδυναμώνει και καλλιεργεί μια αίσθηση αυτενέργειας στη λήψη αποφάσεων. Φράσεις όπως, ”Τελικά, είναι το ταξίδι σου και είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω”, εκφράζουν τον σεβασμό μας για την ανεξαρτησία τους.

Το κλειδί εδώ είναι επίσης, να συμμετέχετε στο ταξίδι με το παιδί.

Παρακολούθηση

Οι συζητήσεις και οι κανόνες γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δημιουργία περιεχομένου είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

«Μοιραστείτε φράσεις όπως: «Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να φροντίζετε για την ευημερία σας. Ας μιλήσουμε για το πώς αισθάνεστε και ας βεβαιωθούμε ότι έχετε στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες».

Το να στεκόμαστε δίπλα τους, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη σκέψη τους και τα όσα επιθυμούν, συχνά είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό. Ωστόσο, έτσι μόνο θα πετύχουμε μια καλή σχέση μαζί τους και εκείνα έπειτα θα μπορέσουν να ξετυλίξουν τις δυνατότητές τους, σε όποιον τομέα επιθυμούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ; Ένας οδηγός για κάθε ηλικία

Το σεξ αποτελεί για πολλούς γονείς μια από εκείνες...

Bullying: Τι είναι και πώς επηρεάζει τους εφήβους ο σχολικός εκφοβισμός;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια συνεχόμενη μορφή βίας (σωματική...

Εφηβεία – Έχει γυαλιά εκεί έξω (μια μαμά εξομολογείται)

Μια μαμά εξομολογείται “Πάλι δυσκολεύτηκα να κοιμηθώ εχθές. Σκεφτόμουν αν...
spot_img

Newsletter

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης στο σχολείο, μια έκθεση, αποτελείται από παραγράφους. Χωρίς τις παραγράφους δεν θα υπήρχε καμία συνοχή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.