Babysitter ή παιδικός σταθμός: υπέρ και κατά!

ΠαιδίΕκπαίδευσηBabysitter ή παιδικός σταθμός: υπέρ και κατά!

Όταν οι γονείς πρέπει να ξαναγυρίσουν στην εργασία τους, οι ανησυχίες τους χτυπάνε κόκκινο. Αφού, κυρίως, οι μαμάδες είχαν τη δυνατότητα να μείνουν τους πρώτους μήνες δίπλα στο μωρό τους και να απολαύσουν το θαύμα της μητρότητας προσφέροντας παράλληλα στο μωρό τους  όλη τους τη φροντίδα, έρχεται η στιγμή που πρέπει να βρουν την πιο αξιοπρεπή λύση αντικατάστασής τους, τα καλύτερα και πιο έμπιστα χέρια που θα φροντίσουν το μωρό τους σαν να ήταν οι ίδιες- όσο αυτό γίνεται.

Άλλες μαμάδες μπορεί να κληθούν να το κάνουν αυτό μόλις μετά από κάποιους μήνες ζωής του παιδιού τους άλλες στον πρώτο χρόνο του άλλες, ακόμα πιο μετά. Αλλά η αγωνία είναι πάντα η ίδια.

Οι επιλογές που υπάρχουν για τους γονείς, εφόσον οι παππούδες δεν είναι διαθέσιμοι για να κρατήσουν τα παιδιά, είναι από τη μία να προσλάβουν μια babysitter στο σπίτι τους ή να εμπιστευτούν το παιδί τους σε ένα βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό. Ας μοιραστούμε κάποιες σκέψεις που συνηγορούν υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.

Προσλαμβάνοντας μια babysitter:

 1. Το παιδί έχει την αμέριστη και αφοσιωμένη προσοχή και φροντίδα ενός ανθρώπου, εξαιρετικά απαραίτητη το πρώτο διάστημα της ζωής του.
 2. Βρίσκεται στον χώρο του σπιτιού του, σε γνώριμο κι οικείο περιβάλλον- δεν χρειάζεται να υποστεί την ανάγκη εξοικείωσης και προσαρμογής σε έναν καινούριο χώρο που ιδίως στις μικρές ηλικίες δεν είναι εύκολη.
 3. Δεν υπάρχει η ανάγκη για μεταφορά του το πρωί στον σταθμό, με όλη την προετοιμασία που συνεπάγεται αυτό: ξύπνημα νωρίς, πρωινό τάισμα, ντύσιμο, προετοιμασία των πραγμάτων που χρειάζεται να πάρει κοντά, την ίδια στιγμή που κι εσείς βιάζεστε να ετοιμαστείτε για να πάτε στη δουλειά σας.
 4. Λιγότερη έκθεση σε μικρόβια και σε οιογενείς λοιμώξεις. Και στην περίπτωση που το παιδί ασθενεί, δεν χρειάζεται να βρεις εσπευσμένα λύση φύλαξής του στο σπίτι- κάτι που συμβαίνει συχνά στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς και αποτελεί πηγή μόνιμου άγχους για τους γονείς.
 5. Υπάρχει περισσότερη άνεση  και ελαστικότητα χρόνου και λιγότερο άγχος στους γονείς να προλάβουν να πάρουν το παιδί από τον παιδικό που έχει συγκεκριμένο ωράριο σε περίπτωση που καθυστερήσουν στο γραφείο ή στην κίνηση.
 6. Περισσότερα περιθώρια ελέγχου στο πρόγραμμα του παιδιού και στην τήρηση της ρουτίνας του καθώς οι κανόνες διαμορφώνονται από τον γονέα και η εκτέλεση τους από τη babysitter, μεταξύ του γονέα και της babysitter και όχι από τον παιδικό σταθμό, στο πρόγραμμα και τις αρχές του οποίου ο γονέας δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.
 7. Οι οικιακές δουλειές που προσφέρει η babysitter, ελαφριάς μορφής και πάντα κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς, είναι ένα σημαντικό χέρι βοηθείας για τη εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού.
 8. Το κόστος είναι υψηλό.

Εγγράφοντας το παιδί σε έναν βρεφονηπιακό/ παιδικό σταθμό

 1. Παρέχουν περισσότερες δραστηριότητες, οργανωμένο παιχνίδι, ποικιλία ερεθισμάτων που αναπύσσουν τις δημιουργικές δεξιότητες του παιδιού συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη ψυχοκινητική, γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
 2. Η κοινωνικοποίηση που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συνηγορούν υπέρ τους. Τα νήπια, ακόμα και από τη βρεφική τους ηλικία, μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες, να μοιράζονται, να λύνουν προβλήματα που προκύπτουν, να μαθαίνουν από την παρατήρηση των άλλων και να μην νιώθουν άβολα σε στιγμές που πρέπει να βρεθούν αργότερα ανάμεσα σε πλήθος.
 3. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί εξάλλου… “δεξαμενή” μελλοντικών φίλων. Εκεί ξεκινούν οι πρώτες φιλίες που στη συνέχεια ενισχύονται με play dates στο σπίτι ή στην παιδική χαρά, με πάρτι, με βόλτες σε παιδότοπους.
 4. Αν και τα μωρά είναι εκτεθειμένα στα μικρόβια και θα έχουν περισσότερες αφορμές για να ασθενήσουν, χτίζουν σιγά-σιγά το αμυντικό τους σύστημα απέναντι στις λοιμώξεις ώστε να είναι πιο ανθεκτικά όταν θα φτάσουν στην ηλικία για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό.
 5. Η δομή των παιδικών σταθμών, με το καθημερινό τους πρόγραμμα, την πειθαρχία, την εναλλαγή των δραστηριοτήτων που εμπεριέχει, προετοιμάζει για την εισαγωγή του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα με τις αυξημένες του ανάγκες για συμμόρφωση προς συγκεκριμένους κανόνες και ακολούθηση ενός σφιχτού προγράμματος. Έτσι το παιδί αισθάνεται τη μετάβαση από την προσχολική στη σχολική ηλικία σαν με φυσιολογικούς όρους κι όχι σαν ένα σοκ στις συνήθειές του.
 6. Το παιδί δέχεται υποστήριξη από καταρτισμένους παιδοψυχολόγους που λύνουν και τις δικές σας απορίες ενώ η babysitter μπορεί να μην διαθέτει ανάλογη κατάρτιση.
 7. Είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις την ιδιωτικότητα της οικογένειας καθώς δεν δέχεσαι έναν τρίτο άνθρωπο μέσα στο σπίτι που μέχρι να συνηθίσεις την παρουσία του ή να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη σου χρειάζεται χρόνος.
 8. Σε περίπτωση εσπευσμένης απουσίας της babysitter, δεν καλείσαι να ψάξεις για αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής.
 9. Μηδενικό ή πολύ χαμηλό κόστος σε περίπτωση εγγραφής σε δημοτικούς σταθμούς. Σε αντίστοιχα επίπεδα – ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν διαφοροποιείται το κόστος- με εκείνο της babysitter, στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Κατασκήνωση ή δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι;

Έφτασε η περίοδος αυτή όπου γονείς και παιδιά αναρωτιόμαστε...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω καύσωνα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων,...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...
spot_img

Newsletter

5 soft skills να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, ως babysitter

Βλέπουμε συχνά να αναφέρεται σε διάφορα άρθρα και κείμενα ο όρος soft skills και επαγγέλματα και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν όντως τα soft skills...

7 Λάθη που πρέπει να αποφύγει κάθε babysitter

Το επάγγελμα του baby sitting αποτελεί ένα επάγγελμα με μεγάλη ευθύνη και αρκετές προκλήσεις. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο πολλές φορές αρκετές νέες babysitters...

Αμοιβές φροντιστών το 2024-Πώς διαμορφώνονται;

Όπως κάθε χρόνο, μεριμνήσαμε και φέτος και σας παραθέτουμε αναλυτικά τις ενδεικτικές αμοιβές των φροντιστών κάθε ειδικότητας για το 2024. Ποιος είναι ο μισθός...

Babysitting Tips για νέες νταντάδες

Εάν μόλις βρήκατε μια θέση εργασίας ως babysitter στη Nannuka και νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια, για να ξεκινήσετε το babysitting, δίχως να υπάρχει κάποια...

Γιατί οι babysitters δεν ενδιαφέρονται για την αγγελία σας;

Αναζήτηση babysitter Η αναζήτηση babysitter αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία αρκετές φορές. Ιδίως όταν πρόκειται για την εύρεση μιας άμεσης συνεργασίας. Πολλοί γονείς ξεκινούν να αναζητούν babysitter...

Απασχόληση παιδιού τους καλοκαιρινούς μήνες

Καθώς φτάνουμε προς το καλοκαίρι συχνά σκεφτόμαστε πώς θα καταφέρουμε να απασχολήσουμε τα παιδιά μας, ενώ βρισκόμαστε στην δουλειά. Μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά...

Νταντά | Ποια ταιριάζει σε εσάς;

Τι είναι η νταντά και ποιος ο ρόλος της; Όταν αναφερόμαστε σε μια νταντά, αναφερόμαστε σε μια επαγγελματία, που αναλαμβάνει τον ρόλο της φροντίδας και της...

Νταντάδες της γειτονιάς- Ένα πρόγραμμα που σε αφορά

Τι είναι το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς; Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής,...

Πιστοποίηση GBC – θα τονώσει την καριέρα σας

Αισθάνεστε πως η επαγγελματική σας ζωή είναι στάσιμη και δεν μπορείτε να βρείτε τόσες επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς οι απαιτήσεις των γονέων γίνονται διαρκώς και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.