Ενδομητρίωση – Μήνας ευαισθητοποίησης (Συνέντευξη)

ΟικογένειαΓονιμότητα - ΕγκυμοσύνηΕνδομητρίωση - Μήνας ευαισθητοποίησης (Συνέντευξη)

Ο Μάρτιος  είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση. Σε συνεργασία με την κα. Ξένια Γαλανοπούλου, την μαία που μας παρέχει συχνά τις πολύτιμες συμβουλές της, αγγίξαμε το ενδιαφέρον και σημαντικό αυτό θέμα και απαντάμε στις πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με την ενδομητρίωση. Αυτό που θα θέλαμε να προσθέσουμε ως συμβουλή είναι να φροντίζετε πάντα τον εαυτό σας, η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία!

Ενδομητρίωση τι είναι;

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνά επώδυνη διαταραχή κατά την οποία ιστός παρόμοιος με τον ιστό που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας σας – το ενδομήτριο – αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Η ενδομητρίωση συνήθως περιλαμβάνει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και το πυελικό έδαφος. Σπάνια, ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο μπορεί να βρεθεί πέρα ​​από την περιοχή όπου βρίσκονται τα πυελικά όργανα. Με την ενδομητρίωση, ο ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο ενεργεί και συμπεριφέρεται όπως ο ενδομητρικός ιστός – πυκνώνει, διασπάται και αιμορραγεί με κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο. Αλλά επειδή δεν έχει τρόπο αποβολής του αίματος, αυτό παγιδεύεται. Όταν η ενδομητρίωση αφορά τις ωοθήκες, μπορεί να σχηματιστούν κύστες που ονομάζονται ενδομητριώματα ή ενδομητριωσικές κύστες. Ο περιβάλλων ιστός μπορεί να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός και συμφύσεις — ζώνες ινώδους ιστού που μπορεί να προκαλέσουν κόλληση πυελικών ιστών και οργάνων μεταξύ τους. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο – μερικές φορές σοβαρό – ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν προβλήματα γονιμότητας.

 Ενδομητρίωση συμπτώματα

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:

Επώδυνες περίοδοι (δυσμηνόρροια). Το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πυελικός πόνος, που συχνά σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Ο πυελικός πόνος και οι κράμπες μπορεί να ξεκινήσουν αρκετές ημέρες πριν και μετά την έμμηνο ρύση. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στη μέση και στην κοιλιά.

Πόνος κατά την επαφή. Ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή είναι κοινός σε γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση.

Πόνος με κενώσεις ή ούρηση. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.

Υπερβολική αιμορραγία. Μπορεί να εμφανίσετε περιστασιακά έντονες εμμηνορροϊκές περιόδους ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (μεσοεμμηνορροϊκή αιμορραγία).

Υπογονιμότητα. Μερικές φορές, η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά σε όσους αναζητούν θεραπεία γονιμότητας.

Άλλα σημεία και συμπτώματα. Μπορεί να εμφανίσετε κόπωση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή ναυτία, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης και οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου;

Τα αίτια της ενδομητρίωσης δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

1. Μια θεωρία προτείνει ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μέρος του ιστού επιστρέφει μέσω των σαλπίγγων στην κοιλιά, ένα είδος «αντίστροφης εμμήνου ρύσεως», όπου προσκολλάται και αναπτύσσεται.

2. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι ο ενδομητρικός ιστός μπορεί να ταξιδεύει και να εμφυτεύεται μέσω του αίματος ή των λεμφικών καναλιών, παρόμοια με τον τρόπο που εξαπλώνονται τα καρκινικά κύτταρα.

3. Μια τρίτη θεωρία προτείνει ότι τα κύτταρα σε οποιαδήποτε θέση μπορεί να μετατραπούν σε κύτταρα ενδομητρίου. Ενώ οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει ενδομητρίωση, οι ακόλουθες περιπτώσεις φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο:

1. Γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη, θεία) με τη νόσο
2. Γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά μετά τα 30
3. Γυναίκες με ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα
4. Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ
5. Έναρξη εμμήνου ρύσεως σε μικρή ηλικία
6. Εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία
7. Σύντομοι εμμηνορρισιακοί κύκλοι — για παράδειγμα, λιγότεροι από 27 ημέρες
8. Βαριά έμμηνος ρύση που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες
9. Υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας ή μεγαλύτερη έκθεση σε
οιστρογόνα που παράγει το σώμα.
10. Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος
11. Οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που εμποδίζει τη διέλευση αίματος από το σώμα
κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί η ενδομητρίωση;

Για πολλές γυναίκες, η απλή διάγνωση της ενδομητρίωσης φέρνει ανακούφιση. Η διάγνωση ξεκινά με την επίσκεψη στον γυναικολόγο που αξιολογεί το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς και ολοκληρώνει την εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης. Ωστόσο, η διάγνωση της ενδομητρίωσης επιβεβαιώνεται, όταν ο γιατρός πραγματοποιεί λαπαροσκοπικό έλεγχο, βιοψία οποιουδήποτε ύποπτου ιστού και ο ιστός εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό της θέσης, της έκτασης και του μεγέθους των εστιών ενδομητρίωσης.

Άλλες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:

Υπέρηχος: Μια τεχνική διαγνωστικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων.

Αξονική τομογραφία: Μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιεί συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστή για την παραγωγή οριζόντιων εικόνων —που συχνά ονομάζονται φέτες— του σώματος για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μια συνηθισμένη ακτινογραφία.

Μαγνητική τομογραφία: Μια μη επεμβατική διαδικασία που παράγει μια δισδιάστατη άποψη ενός εσωτερικού οργάνου ή δομής.

Συνδέεται με την υπογονιμότητα;

Η ενδομητρίωση θεωρείται μία από τις τρεις κύριες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η ενδομητρίωση μπορεί να βρεθεί στο 24- 50% των γυναικών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις, η υπογονιμότητα μπορεί να είναι προσωρινή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση συμφύσεων, κύστεων και ουλώδους ιστού μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα. Σε άλλες περιπτώσεις – ένα πολύ μικρό ποσοστό – οι γυναίκες μπορεί να παραμείνουν υπογόνιμες. Το πώς η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα δεν είναι σαφώς κατανοητό. Θεωρείται ότι ο
ουλώδης ιστός από την ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη και την επακόλουθη λήψη του από τη σάλπιγγα. Άλλοι μηχανισμοί που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα περιλαμβάνουν αλλαγές στο πυελικό περιβάλλον που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθενημένη εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Ενδομητρίωση θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία για την ενδομητρίωση θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό των χαρακτηριστικών της νόσου. Γενικά, η θεραπεία για την ενδομητρίωση μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Παρακολούθηση της πορείας της νόσου
2. Φάρμακα για τον πόνο: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή άλλα αναλγητικά.
3. Ορμονική θεραπεία, που περιλαμβάνει:
(i) Λήψη αντισυλληπτικών δισκίων από το στόμα
(ii) Λήψη προγεστερόνης
(iii) Ενέσιμη θεραπεία που προκαλεί διακοπή της εμμήνου ρύσεως «ιατρική εμμηνόπαυση»
(iv) Χρήση συνθετικού παράγωγου της τεστοστερόνης (μιας ανδρικής ορμόνης)
4. Οι χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
i) Λαπαροσκόπηση (που χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης): Μια μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός μπορεί συχνά να αφαιρέσει τις εστίες ενδομητρίωσης.
ii) Λαπαροτομία (ανοιχτό χειρουργείο): Μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του μετατοπισμένου ενδομήτριου χωρίς να βλάψει τον υγιή ιστό.
iii) Υστερεκτομή: Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας και πιθανώς των ωοθηκών.

Θέλετε λίγη βοήθεια;

Βρείτε έμπιστους φροντιστές με αξιολογήσεις και εμπειρία για τα παιδιά, το σπίτι, τους γονείς και τα κατοικίδια.

Πρόσφατα

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή...

Νέοι Γονείς στα 18-23; Ναι, Μπορείς να το Κάνεις και Μάλιστα Καλά!

Νεαροί Γονείς με μεγάλη αποστολή Όσοι είναι γονείς στα 18,...

Follow us

Newsletter

Παιδιά και τηλεόραση: Πόσο, πότε και πώς να λέμε “Ναι” χωρίς ενοχές

Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οικογενειών. Ωστόσο, όταν αφορά τα παιδιά, οι ερωτήσεις είναι πολλές: Πόση τηλεόραση είναι "πολύ"; Πώς διασφαλίζουμε...

Οικογενειακές εκδρομές στην Αθήνα για την Πρωτομαγιά: Ιδέες για Μοναδικές Στιγμές!

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την αναγέννηση της φύσης, τις εκδρομές στη λιακάδα και τις οικογενειακές στιγμές ξεγνοιασιάς. Αν φέτος σκέφτεστε να γιορτάσετε την...

Πίσω στη ρουτίνα μετά το Πάσχα: Πώς να επιστρέψουμε χωρίς γκρίνια (και δράματα)

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν. Τα σοκολατένια αυγά έφυγαν, οι παππούδες αποχαιρέτησαν, και τα παιδιά κοιτούν με βλέμμα τρόμου την τσάντα. Κάπου εκεί, κι...

Parent Burnout: Όταν οι γονείς ξεχνούν τον εαυτό τους

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις αδειάσει; Όχι απλώς κουρασμένος, αλλά εξαντλημένος. Σαν να μην έχει μείνει τίποτα άλλο να δώσεις. Αν αισθάνεσαι έτσι,...

Πασχαλινό τραπέζι με μικρά παιδιά: 5 tips για να περάσουν όλοι καλά (ναι, και η μαμά!)

Το Πάσχα είναι για πολλούς η πιο αγαπημένη οικογενειακή γιορτή. Συνδυάζει ανοιξιάτικη διάθεση, παραδόσεις, φαγητό και – φυσικά – πολλή παιδική χαρά. Το πασχαλινό...

Πασχαλινές αποδράσεις με παιδιά: Οι 6 Καλύτερες προτάσεις για οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους πιο φιλόξενους προορισμούς για να ζήσετε το καλύτερο ταξίδι με την οικογένεια σας το Πάσχα – με έθιμα, φύση και χαμόγελα Το Πάσχα...

Πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά

Πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές με τα παιδιά!

Πώς τα κατοικίδια ενισχύουν την ψυχική υγεία παιδιών (και γονιών)

Σε μια εποχή που το στρες, η αποξένωση και η ψηφιακή εξάρτηση απασχολούν ακόμα και τις μικρότερες ηλικίες, τα κατοικίδια στο σπίτι λειτουργεί πολλές...

Πώς η τοξική αρρενωπότητα των αντρών επηρεάζει την πατρότητα και την οικογένεια

Η εικόνα του «δυνατού» άντρα που δεν λυγίζει και δεν εκφράζει τα συναισθήματά του αλλάζει σταδιακά. Ωστόσο, τα τοξικά ανδρικά πρότυπα γύρω από την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.