Ψυχολογία: Δραστηριότητες για πιο ‘δυνατά’ παιδιά

ΠαιδίΨυχολογία: Δραστηριότητες για πιο 'δυνατά' παιδιά

Ενώ το παιδί σας μπορεί να θέλει να ξεφύγει από αυτό που έχει στο μυαλό του, είναι προσκολλημένο μπροστά από μια οθόνη όλη την ημέρα, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο. Κάνοντας μερικές από αυτές τις δραστηριότητες για καλυτέρευση της ψυχικής υγείας των παιδιών θα αξιοποιήσετε κι εσείς ως γονείς στο έπακρο το χρόνο που περνάτε μακριά τους.

Δραστηριότητα #1

Σύνδεση

Αναμφίβολα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να συνδεθείτε μαζί του συναισθηματικά και σχεσιακά. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δίνοντας στο παιδί σας πλήρη προσοχή και ακούγοντας με προσοχή και προθυμία τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Όταν οι γονείς ανταποκρίνονται στα παιδιά τους με ευαισθησία και ζεστασιά, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασφαλείς δεσμούς – τρυφερές, αξιόπιστες σχέσεις που προάγουν την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική υγεία. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η ευαίσθητη, στοργική, ανταποκρινόμενη ανατροφή των παιδιών προστατεύει τα παιδιά από το τοξικό στρες.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Η σύνδεση με μικρότερα παιδιά γίνεται λιγότερο μέσω άμεσης συνομιλίας και περισσότερο μέσω δημιουργικού παιχνιδιού και κοινής δραστηριότητας.

Δραστηριότητα #2

Άσκηση

Η σωματική κίνηση είναι εκπληκτική για την ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους. Η κίνηση του σώματος επιτρέπει στα συναισθήματα να κινούνται μέσα μας καθώς συμβάλλει και στη μείωση του άγχους. Η αερόβια άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική όσο με την ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Κατά μέσο όρο, οι νέοι που ασκούνται περισσότερο έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και ψυχολογικής δυσφορίας και υψηλότερα επίπεδα θετικής αυτοεικόνας, ικανοποίησης από τη ζωή και ψυχολογικής ευεξίας.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Ρωτήστε το παιδί αν θα ήθελε να επιλέξει μια δραστηριότητα για να «ασκήσει το σώμα ή αν θα ήθελε και εσάς να συμμετέχετε σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τους προσφέρετε κάποιο έλεγχο.

Δραστηριότητα #3

Παίξτε

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν σχεδόν τα πάντα, από τη γνωστική τους ανάπτυξη έως τις κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και το πώς ξεθυμαίνουν και εκφράζουν ανεπεξέργαστα συναισθήματα. Το παιχνίδι είναι το καλύτερο φάρμακο σε αγχωτικές στιγμές. Το παιχνίδι δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ελέγχου γιατί, εξ ορισμού, το παιχνίδι είναι αυτό στο οποίο συμμετέχουμε επειδή το θέλουμε, όχι επειδή πρέπει. Το παιχνίδι φαντασίας επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου αποφασίζουν τα ίδια τι συμβαίνει και μπορούν να προβλέψουν τι συμβαίνει. Ο έλεγχος και η προβλεψιμότητα είναι δύο πυλώνες μείωσης του στρες.

Δραστηριότητα #4

Δημιουργήστε

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να απελευθερώσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα εκτός σχολείου, είναι η  τέχνη. Όχι μόνο θα τους δοθεί μια διέξοδος για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αλλά η τέχνη παρέχει επίσης έναν αγωγό συναισθηματικής ρύθμισης και προσοχής. Τα υλικά τέχνης παρέχουν μια ασφαλή διέξοδο για τα συναισθήματα. Η κίνηση, η εικόνα, το χρώμα, η γραμμή και η φαντασία βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν με πολυδιάστατο τρόπο. Αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασης διαφορετικός από εκείνο των λέξεων, τα παιδιά είναι πιο άνετα να εκφράζονται μέσα από χρώματα.

Δραστηριότητα #5

Μουσική

Υπάρχει λόγος που η μουσικοθεραπεία έχει ενσωματωθεί στα περισσότερα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η μουσική είναι εξαιρετικά ευεργετική για την ενθάρρυνση της ανάπαυσης και της χαλάρωσης στα παιδιά. Η παιδική μουσική για ξεκούραση και χαλάρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να δημιουργήσουν, να ενισχύσουν και να διαχειριστούν τη δική τους αυτορρύθμιση. Γνωρίζοντας πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί είναι ένα υγιές θεμέλιο για τη διαχείριση / αντιμετώπιση του στρες. Όσο και αν η μουσική έχει τη δύναμη να παράγει ενθουσιασμό και να κάνει τα παιδιά να θέλουν να σηκωθούν και να κινηθούν, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στο να βοηθήσει τα παιδιά να επιβραδύνουν την αναπνοή, τις σκέψεις και το σώμα τους.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Το Spotify διαθέτει πλήθος εξαιρετικών λιστών αναπαραγωγής για χαλάρωση ή δείτε τη μεγάλη συλλογή μουσικής της Nancy για παιδιά.

 Δραστηριότητα #6
 

Διατροφή

Η σχέση μεταξύ φαγητού και διάθεσης είναι αμφίδρομη. Αυτό που τρώτε επηρεάζει τη διάθεσή σας και η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των τροφίμων σας. Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε θέματα ψυχικής υγείας και διάθεσης όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές συμπεριφοράς. Αλλά από όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, τα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο ελεγχόμενα. Έτσι, ακόμα και αν έχετε γενετική προδιάθεση σε ένα ή περισσότερα από αυτά, αυτό που τρώτε μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Κάντε μια υγιεινή συνταγή μαζί με το παιδί 

και αποκομίσετε τα οφέλη μιας καλύτερης διάθεσης, διασκέδασης και σύνδεσης.

Με τις παραπάνω δραστηριότητες θα δείτε πως η καλυτέρευση της ψυχικής υγείας είναι μια απλή και ταυτόχρονα σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και όπως βλέπουμε παραπάνω καλή διάθεση για παιχνίδι!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Κλείσιμο σχολείων για το Πάσχα Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά...

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο...
spot_img

Newsletter

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου – Με παραδείγματα

Όπως μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος της έκθεσης στο σχολείο, μια έκθεση, αποτελείται από παραγράφους. Χωρίς τις παραγράφους δεν θα υπήρχε καμία συνοχή...

Ανακύκλωση…στάση ζωής για τα παιδιά μας!

Η ανακύκλωση ως λέξη αν αναλυθεί στα συστατικά της μέρη, δηλαδή την πρόθεση ανά + το ουσιαστικό κύκλος, κάνει έκδηλη τη χρησιμότητά της, τόσο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.