Βρέφος | οδηγός Φροντίδας

ΜωρόΒρέφος | οδηγός Φροντίδας

Η επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο μ ‘ένα βρέφος

Η γέννηση αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Ωστόσο, η αγωνία για την υγεία και τη σωστή φροντίδα ενός μικρού ανθρώπου που δεν μπορεί να μιλήσει, μεγαλώνει και οι νέοι γονείς, δικαιολογημένα, αγχώνονται! Εκμεταλλευτείτε τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο με το βρέφος σας, ζητώντας από τις μαίες να σας λύσουν τις απορίες και να σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες για την επιστροφή στο σπίτι. Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο πολλές φορές να υπάρχει βοήθεια στο σπίτι από μαία ή βρεφοκόμο.

Είναι απαραίτητο το κάθισμα του αυτοκινήτου για τη μεταφορά του νεογέννητου στο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς να παρανομήσετε.

Δεν κρατάτε ποτέ το μωρό στην αγκαλιά σας εν κινήσει.

Το βρέφος πρέπει να είναι δεμένο στο καθισματάκι του και αυτό με τη σειρά του πρέπει να είναι στερεωμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την εταιρεία που θα προμηθευτείτε το προϊόν.

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή του μωρού μου;

Πριν την έξοδο σας από το μαιευτήριο, όποιο τρόπο σίτισης του βρέφους και να έχετε επιλέξει, θα πρέπει να γνωρίζετε είτε πως να παρασκευάζετε τη φόρμουλα είτε πως να θηλάσετε. Σε κάθε περίπτωση το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Είναι γνωστό ότι η ιδανικότερη τροφή για το νεογέννητο είναι το μητρικό γάλα. Χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή, επιμονή, θέληση και έναν επαγγελματία υγείας ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει την νέα μητέρα και το βρέφος. Το μητρικό γάλα είναι κάθε στιγμή έτοιμο, αποστειρωμένο, στη σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που θα προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες. Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πρόγραμμα. Η σίτιση του βρέφους με φόρμουλα απαιτεί γνώση για τη σωστή προετοιμασία του γάλακτος. Θα πρέπει όλα τα σκεύη σίτισης να είναι αποστειρωμένα και η διάλυση της σκόνης να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες όπως αναγράφονται στη συσκευασία.

Πολύ προσοχή πρέπει να δίνεται στη θερμοκρασία του γάλακτος, η οποία πρέπει να ελέγχεται κάθε φορά πριν ταΐσετε το μωρό σας, ρίχνοντας λίγο γάλα στο εσωτερικό του πήχη σας. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώγει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, αυξάνει το βάρος του και έχει αρκετές βρεγμένες και λερωμένες πάνες κάθε μέρα.

Το πρώτο μπάνιο του μωρού μου: Tips & Συμβουλές

Όταν τα νεογνά είναι στο μαιευτήριο συνήθως κάνουν μπάνιο κάθε πρωί διότι αυτό διευκολύνει τη ροή του προγράμματος της κλινικής. Στο σπίτι συνηθίζεται να γίνεται το βράδυ διότι το βρέφος χαλαρώνει και μετά το γεύμα του κοιμάται ευκολότερα. Παρόλα αυτά το μπάνιο του μωρού μπορεί να προσαρμόζεται στο πρόγραμμα της κάθε οικογένειας. Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου το μπανάκι πρέπει να γίνεται χωρίς βύθιση σε νερό.

Ζητείστε από τους επαγγελματίες υγείας να σας δείξουν τα ανάλογα κρατήματα. Είναι απαραίτητο να γίνεται αντισηψία με αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη ελαφρά με καθαρό οινόπνευμα γύρω γύρω από τον ομφαλό μέχρι την απόπτωσή του μετά από κάθε μπάνιο ή πλύσιμο.  Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι στους 37 βαθμούς Κελσίου περίπου και αν δεν είστε σίγουροι τότε ένα θερμόμετρο μπάνιου θα σας βοηθήσει. Φροντίστε και η θερμοκρασία των χώρων όπου βρίσκεται το νεογνό να κυμαίνεται από 22-25 βαθμούς Κελσίου.

Όσο πιο μικρό είναι ένα βρέφος τόσο πιο εύκολα επηρεάζεται από τις ακραίες θερμοκρασίες και την υγρασία, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει το 40-60%. Χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες από τα βρεφικά προϊόντα μπάνιου και ξεπλύνετε καλά για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα από σαπουνάδες.

Με την βρεγμένη παλάμη σας περνάτε απαλά το προσωπάκι του χωρίς τη χρήση σαπουνιού. Δίνετε προσοχή στον καθαρισμό των πτυχών γύρω από το λαιμό, στις μασχάλες, γύρω από τους μηρούς και την ουρογεννητική περιοχή όπου και στα κοριτσάκια και στα αγοράκια η φορά του χεριού γίνεται από εμπρός προς τα πίσω. Έτσι αποφεύγεται η μεταφορά ακαθαρσιών. Στεγνώνετε καλά με ήπιες κινήσεις.

Δεν χρησιμοποιείτε μπατονέτες.

Απομακρύνετε σύντομα την βρεγμένη πετσέτα από το μωρό σας και τοποθετείτε τη νέα πάνα για την αποφυγή ατυχήματος!! Συχνά τα μωράκια αφού έχει γίνει το μπάνιο ενδέχεται να λερώσουν ξανά οπότε φροντίζετε να μην μείνουν χωρίς πάνα για πολλή ώρα.

Αλλαγή πάνας: Εύκολα tips

Η αλλαγή της πάνας μπορεί να φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία στους νέους γονείς, αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είναι κάτι απλό. Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σας σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια τοποθετώντας κάτω από το μωρό ένα αδιάβροχο υποσέντονο. Δεν φεύγετε ποτέ δίπλα από το μωρό σας, οπότε θα φροντίσετε να έχετε κοντά σας ό,τι θα χρειαστείτε.

Πλένετε τα χέρια σας και ξεκολλάτε τα αυτοκόλλητα της πάνας. Κολλήστε τα στο πίσω μέρος, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Κρατείστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το. Διπλώστε την πάνα και ταυτόχρονα παρασύρετε στο εσωτερικό της ακαθαρσίες που έχουν παραμείνει πάνω στο δερματάκι του, με φορά πάντα από εμπρός προς τα πίσω. Στη συνέχεια το πλένετε τοπικά στη βρύση. Καλό είναι για το τοπικό πλύσιμο να αποφεύγονται τα υγρά μαντηλάκια εφόσον έχετε πρόσβαση σε νερό.

Το βρέφος έχει ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί από την τακτική χρήση. Σκουπίστε απαλά και βάλτε κρέμα στις πτυχές. Τοποθετήστε την καθαρή πάνα κάτω από το μέσο της πλάτης και κολλήστε τις ταινίες στο μπροστινό μέρος που καλύπτει το μωρό. Προσέχετε τα πτερύγια της πάνας να αγκαλιάζουν ομοιόμορφα τα μπουτάκια του μωρού και να μην είναι πολύ σφιχτή. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύπτετε πλήρως την περιοχή, ώστε να αναπνέει.

Τέλος, τοποθετείτε το μωρό σε ασφαλές μέρος και πλένετε τα χέρια σας.

Τι πρέπει να προσέξω στις βόλτες με το νεογέννητο;

Γενικά συνιστώνται οι βόλτες από πολύ μικρή ηλικία αλλά προέχει η προστασία από τον αέρα, τη βροχή, από καπνούς και από τον ήλιο.

Βοηθάει στην ψυχολογία της νέας μητέρας να βγει από το σπίτι για λίγες ώρες. Καλό είναι να έχετε μαζί σας καπελάκι, ομπρελίτσα ή άλλο αντηλιακό κάλυμμα και αντηλιακή κρέμα. Κοντά στο κεφάλι του δεν τοποθετείτε πολλά παιχνίδια ή σκεπάσματα όταν κοιμάται.

Ακόμη δεν πρέπει να βρίσκεστε κοντά σε χώρο καπνιζόντων ή να καπνίζει κάποιος μέσα στο σπίτι όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος αλλά και λόγω της αύξησης του κινδύνου από τον αιφνίδιο νεογνικό θάνατο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καπνιστές μεταφέρουν στα ρούχα και στην ανάσα τους ουσίες βλαβερές για τον καθένα αλλά ιδιαίτερα για τα βρέφη.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται ένα μωρό;

Η  θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται ένα μωρό είναι 22-25 βαθμοί Κελσίου.  Σε ψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες η ενδυμασία και τα σκεπάσματα μεταβάλλονται αναλόγως. Είναι γνωστό ότι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει εμφανίζει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται ιδρώνει και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από  ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο. Εάν το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα ή κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο καλό είναι ο κρύος αέρας να μην φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.

βρέφος

Το δωμάτιο του βρέφους και η στάση ύπνου

Καλό είναι οι αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί στο δωμάτιο που θα κοιμάται το μωρό να γίνουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν τον ερχομό του. Συνιστώνται μπογιές που δεν μυρίζουν έντονα (ειδικές-οικολογικές). Προτιμήστε ήπιες αποχρώσεις που δεν κουράζουν τα μάτια. Πάνω από την κούνια δεν τοποθετείτε κανένα έπιπλο ή κρεμαστό αντικείμενο.

Το πρώτο εξάμηνο συνιστάται το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του, σε κρεβατάκι ή βρεφικό καλαθάκι, σε ειδικό στρώμα για βρέφη και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμόντουσαν μπρούμυτα και στο πλάι. Αυτό έχει αλλάξει διότι έχει βρεθεί από  μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα κινδυνεύει λιγότερο από τον αιφνίδιο νεογνικό θάνατο.

 βρέφος

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού...

Δόντια μωρού – Τα πρώτα δόντια και πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό από τον πόνο

Όλοι οι γονείς θυμούνται την εμφάνιση των πρώτων δοντιών...

Ιλαρά – Πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα; Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Πέρα από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται...

Ύπνος μωρού – Οδηγός για νέους γονείς

Κύκλοι ύπνου ενός μωρού Τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται περίπου 13-16...
spot_img

Newsletter

All inclusive ξενοδοχεία που μπορείς να επισκεφτείς με τα παιδιά

Γιατί να επιλέξεις All inclusive ξενοδοχείο; Τα ταξίδια με τα παιδιά, αποτελούν μια πρόκληση, ιδίως στο να μη πλήττουν. Πληθώρα δραστηριοτήτων, έξτρα επιλογές για μωρά,...

Κατασκήνωση ή δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι;

Έφτασε η περίοδος αυτή όπου γονείς και παιδιά αναρωτιόμαστε αν αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξουμε την κατασκήνωση. Σίγουρα, τα οφέλη που αποκομίζει το παιδί...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω καύσωνα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα. Η...

Ψυχολογία: Οι ευκαιρίες εργασίας στον επιστημονικό κλάδο που μελετά τον άνθρωπο

Είναι γεγονός ότι η επιστήμη της Ψυχολογίας, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους υποψήφιους σπουδαστές. Αυτό δικαιολογείται εύκολα...

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.