Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα;

ΠαιδίΕκπαίδευσηΠώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα;

Τα περισσότερα παιδιά, από μωρά ως και νήπια, χαίρονται να ακούν ιστορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς η ανάγνωση βιβλίων είναι σημαντική για την ολόπλευρη ανάπτυξη ενός παιδιού. Ωστόσο, για τα μεγαλύτερα παιδιά, το διάβασμα μπορεί να αρχίσει να μετατρέπεται σε αγγαρεία, ειδικά όταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αρχίζουν να ανταγωνίζονται τα βιβλία κατά τη διάρκεια του  ελεύθερου χρόνου τους. Το σχολείο και οι γονείς συχνά απαιτούν χρόνο ανάγνωσης για τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αγαπούν το διάβασμα. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές, οι προσπάθειες να πείσετε το παιδί σας να διαβάσει ένα βιβλίο μπορεί να τροφοδοτήσουν συγκρούσεις ανάμεσά σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους να απολαύσει πραγματικά το διάβασμα. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντα! Είναι εκείνοι  που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για να αγαπήσουν τα παιδιά  την ανάγνωση και τη μάθηση. Ο πιο απλός κι αποτελεσματικός τρόπος είναι με το να διαβάζουν οι ίδιοι βιβλία, έχοντας ως ακροατές και θεατές τα παιδιά.

Γιατί το διάβασμα είναι σημαντικό για τα παιδιά;

Από πολλές απόψεις, η ανάγνωση θέτει τα θεμέλια για όλες τις δεξιότητες ζωής που θα χρειαστούν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολείου και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κόσμου γύρω μας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Σύνδεση με την κοινωνία

Τα οφέλη της ανάγνωσης εκτείνονται πολύ πέρα από τον αλφαβητισμό, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να ενισχύσει την περιέργεια για τον κόσμο γύρω μας. Το διάβασμα παρέχει πρόσβαση στη γνώση και έμπνευση. Επιπλέον, η ανάγνωση ενισχύει το λεξιλόγιο, χτίζει τις γνώσεις μας και συμβάλει στο να κατανοούμε τις σκέψεις των συνανθρώπων μας.

Οφέλη ψυχικής υγείας

Η ανάγνωση μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ήρεμους και πιο ευτυχισμένους. Μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, διαβάστε στο παρακάτω σύνδεσμο περισσότερα σχετικά με την μελέτη που διεξήχθη Brain activation for reading and listening comprehension: An fMRI study of modality effects and individual differences in language comprehension – PMC (nih.gov)  Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην επιβράδυνση των καρδιακών παλμών Blood pressure and heart rate changes in children when they read aloud in school. – PMC (nih.gov)

 Πώς να ενθαρρύνετε την αγάπη για το διάβασμα;

Τα παιδιά χρειάζονται δύο βασικά πράγματα με τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν την αγάπη για το διάβασμα: περιέργεια και χρόνο. Μετατρέψτε το διάβασμα σε μια διασκεδαστική και συναρπαστική ώρα με το παιδί. Η απλή ανάγνωση με το παιδί σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την αγάπη για το διάβασμα. Στόχος της ανάγνωσης να είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, όχι μοναχική, έτσι χτίζει σχέσεις καθώς και γνώση και περιέργεια. Θα πρέπει να αποτελεί μια διαδικασία  διασκεδαστική, διαδραστική και η βάση για πολλές ερωτήσεις, ακρόαση, περιέργεια και σύνδεση.

Επιπλέον, εάν ο στόχος σας είναι να ενθαρρύνετε την αγάπη για την ανάγνωση, μην σκέφτεστε το χρόνο ανάγνωσης ως χρόνο για να διδάξετε δεξιότητες αλφαβητισμού. Αντ ‘αυτού, εστιάστε στην ευχαρίστηση της ανάγνωσης και της ακρόασης ιστοριών. Το παιδί σας θα ωφεληθεί απλά ακούγοντας.  Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να διαβάζουν στα παιδιά τους, ακόμη κι όταν εκείνα είναι ικανά να το κάνουν μόνα τους. Μέχρι και την πέμπτη δημοτικού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η ενεργητική συμμετοχή των γονέων στο διάβασμα βιβλίων.  Καθώς μεγαλώνουν μπορείτε να αυξήσετε το μήκος και την πολυπλοκότητα του κειμένου. Αυτό θα πυροδοτήσει τη φαντασία τους και θα χτίσει το λεξιλόγιο και την κατανόησή τους.

Τα παιδιά όχι μόνο επωφελούνται από το να έχουν βιβλία στο σπίτι, αλλά και να τα διαβάζουν δυνατά με ενθουσιασμό.

Μιλήστε για τα βιβλία που διαβάζετε

Όταν διαβάζετε δυνατά σε μωρά και μικρά παιδιά, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο κοιτάζοντας τις εικόνες και μιλώντας για αυτό που βλέπετε. Αυτή η προσέγγιση θα προωθήσει την κατανόηση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον τόνο της φωνής σας για να ζωντανέψει η ιστορία και να κρατήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών. Ενώ διαβάζετε, μπορείτε να σταματάτε και να κάνετε ερωτήσεις. Ζητήστε από το παιδί σας να προβλέψει τι θα συμβεί, να συνοψίσει τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής ή να εκφράσει τις σκέψεις του για το γιατί ένας χαρακτήρας έκανε αυτό που έκανε. Η συζήτηση για τις ιστορίες μπορεί να τους βοηθήσει στην οικοδόμηση δεξιοτήτων αφοσίωσης, κατανόησης και κριτικής σκέψης.

Διαβάζουμε συχνά, χτίζουμε ρουτίνα

Η προώθηση της ρουτίνας, της συνέπειας και της επανάληψης θα βοηθήσει στο να γίνει η ανάγνωση συνήθεια.  Στοχεύστε σε 15 έως 30 λεπτά καθημερινής ανάγνωσης πριν τον ύπνο.

Δημιουργήστε ένα κλίμα περιέργειας κι ενδιαφέροντος

Επιλέξτε βιβλία που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, είτε πρόκειται για αθλήματα, εργαλεία, νεράιδες, βατράχια ή υπερήρωες. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το παιδί σας αφοσιωμένο στην ανάγνωση. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει τα δικά του βιβλία. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ζητήστε συστάσεις από δασκάλους, φίλους κι άλλους γονείς.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει βιβλία με χαρακτήρες που μοιάζουν με το παιδί και την οικογένειά σας. Εάν η οικογένειά σας είναι δίγλωσση και το παιδί μιλάει μια επιπλέον γλώσσα, είναι απολύτως ευεργετικό να διαβάσετε βιβλία στη μητρική σας γλώσσα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάζετε οι ίδιοι, ως γονείς

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό για το παιδί να βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν τακτικά για ευχαρίστηση. Όταν μπορείτε, αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσετε, να καθίσετε και να διαβάσετε. Βλέποντάς σας να διαβάζετε μεταδίδει την ιδέα ότι η ανάγνωση είναι μια ευχάριστη, δια βίου δραστηριότητα. Επίσης, αυτό που διαβάζετε δεν χρειάζεται να είναι βιβλίο. Μπορεί να είναι η εφημερίδα, οι συνταγές, οι ετικέτες τροφίμων κ.λπ., σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Αν οι γονείς διαβάσουν, τα παιδιά τους θα διαβάσουν.

Η ακρόαση μουσικής και τραγουδιών βοηθά επίσης στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων και της σύνδεσης μεταξύ λέξεων και νοήματος. Άλλες ευεργετικές λογοτεχνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν λέσχες βιβλίου και ανάγνωση με φίλους. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει τα δικά του βιβλία ή να προμηθευτείτε βιβλία, αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν ειδικής παραγγελίας, που να είναι εξατομικευμένα και να έχουν ως κεντρικό ήρωα το παιδί σας (το όνομά του κι ενδεχομένως κάποια χαρακτηριστικά του)!

Στην προσπάθεια σας να κάνετε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα μπορείτε να λάβετε τις συμβουλές κάποιου ειδικού και να βοηθήσετε κι εσάς και το παιδί σας με αποτελεσματικό τρόπο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...
spot_img

Newsletter

Σημεία στίξης – Οδηγός για τη χρήση και τη σημασία τους

Τι είναι τα σημεία στίξης; Τα σημεία στίξης είναι σύμβολα που βάζουμε ανάμεσα στις λέξεις και μας διευκολύνουν στην ανάγνωση. Επιτρέπουν να διαβάζουμε ένα κείμενο με σωστό...

ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΜΔ: Δημιουργικές ιδέες για αποτελεσματικότερο διάβασμα

Το σχολικό καθημερινό διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που συνήθως απωθεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν δεν έχουν μάθει από μικρή ηλικία...

Ζωγραφίζοντας μαθαίνουμε τη σχολική Ιστορία-Tips για γονείς

Αγαπητοί γονείς, Πολλοί απ’ εσάς αναρωτιέστε πώς θα μάθει το παιδί σας τη σχολική Ιστορία εύκολα χωρίς μουσκεμένες φατσούλες «γεμάτες όλο δεν μπορώ» ή «δεν...

Συνέντευξη με έναν δάσκαλο: Βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η εύρεση ενός δασκάλου ιδιαιτέρων, που θα συνεργάζεται καλά με το παιδί σας, αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο της δημιουργίας μιας εξαιρετικής μαθησιακής εμπειρίας για...

Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα κοινό θέμα, που απασχολεί λίγο πολύ...

Μελέτη δημοτικού | Οδηγός για γονείς

Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στη μελέτη δημοτικού; Πολύ συχνά οι γονείς κάνουμε το λάθος να υπερ-εμπλεκόμαστε στην προσπάθεια του παιδιού, και να αγχωνόμαστε...

Συμβουλές σχολικής μελέτης για τις γιορτές (Συνέντευξη)

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς αποτελεί το διάβασα τις μέρες των γιορτών. Σε συνεργασία με την Ελένη Κωνσταντέλου, ειδική παιδαγωγό και φιλόλογο, σας...

Ορθογραφία – Πώς θα γίνει πιο διασκεδαστική;

Η ορθογραφία είναι μια ρουτίνα στην καθημερινότητα των παιδιών, που πολλές φορές τα δυσκολεύει, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρωταγωνιστεί σε όλες τις τάξεις...

Πώς γίνεται το εξ’ αποστάσεως μάθημα και ποια τα οφέλη για το παιδί;

Από την Ειρήνη Μ. Σίγουρα ο κοροναϊός έβαλε σε «καραντίνα» την «φυσική» σχολική τάξη! Όχι όμως και την «ανεστραμμένη»! Αυτήν χρησιμοποιούμε οι εκπαιδευτικοί κάθε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.