Καθαρισμός σπιτιού, λίγο πριν υποδεχτούμε την Άνοιξη

ΟικογένειαTips & TricksΚαθαρισμός σπιτιού, λίγο πριν υποδεχτούμε την Άνοιξη

Οι κρύες μέρες βρίσκονται εδώ και συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ωστόσο, ο μήνας αυτός αποτελεί θεωρητικά τον τελευταίο χειμερινό μήνα, έπεται η Άνοιξη και τι είναι αυτό που βαραίνει την σκέψη πολλών νοικοκυρών; Η γενική καθαριότητα, για να υποδεχτούν την Άνοιξη προετοιμασμένες για τυχόν αλλεργίες και κυρίως να απομακρύνουν κάθε στοιχείο βρωμιάς που θυμίζει Χειμώνα, όπως τα χαλιά. Τον Χειμώνα είθισται να κυκλοφορούν όλοι σε εσωτερικούς χώρους, άρα ο καθαρισμός και η απολύμανση γίνονται επιτακτικές καθημερινές ανάγκες.

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός στο τέλος αυτής της χειμερινής περιόδου;

Όπως γνωρίζουμε, οι ιοί είναι πιο διαδεδομένοι κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών. Σε αντίθεση με τον ανοιξιάτικο καθαρισμό, που επικεντρώνεται κυρίως στο ξεσκόνισμα  και στο φρεσκάρισμα των αντικειμένων, ο στόχος του χειμερινού καθαρισμού έγκειται στην καταπολέμηση των μικροβίων. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης.

  • Ο καθαρισμός αφαιρεί τα μικρόβια, τη βρωμιά και τις ακαθαρσίες από επιφάνειες ή αντικείμενα. Ο καθαρισμός λειτουργεί χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε φυσικά τα μικρόβια από τις επιφάνειες. Αυτή η διαδικασία δεν σκοτώνει απαραίτητα τα μικρόβια, αλλά βοηθά στην αφαίρεσή τους, γεγονός που μειώνει τον αριθμό τους και τον κίνδυνο εξάπλωσής τους.
  • Απολύμανση. Η απολύμανση σκοτώνει μικρόβια σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες. Σκοτώνοντας μικρόβια σε μια επιφάνεια μετά τον καθαρισμό, ο κίνδυνος εξάπλωσης των μικροβίων είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Πού πρέπει να δώσετε μεγάλη έμφαση;

Δίνουμε έμφαση στα δάπεδα, τα μπάνια, στις επιφάνειες υψηλής αφής, σε χώρους υψηλής κινητικότητας (διάδρομοι), είδη καθαρισμού, όπως σφουγγάρια.

Δείτε πώς το σπίτι σας θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί την άνοιξη.

Δάπεδα

Ειδικά εάν οι άνθρωποι στο σπίτι σας συνηθίζουν να φορούν παπούτσια, τα δάπεδα είναι πιθανό να είναι πολύ βρώμικα το χειμώνα.  Τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να στρεβλώνουν με πολύ νερό, οπότε αν χρειαστεί να καθαρίσουμε σε βάθος, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο υγρό. Ένα ήπιο καθαριστικό μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση και ένα συχνό  ξέβγαλμα νερού θα αποτρέψει τη συσσώρευση προϊόντων. Στη συνέχεια, μπορούμε να σκουπίσουμε τα πατώματα καθαρά με μια στεγνή πετσέτα.

Χαλιά

Όταν πρόκειται για χαλιά, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα καθαριστικό χαλιών ή να προσλάβουμε κάποιο συνεργείο για ένα βαθύ καθαρισμό. Αν θέλετε να ξεκινήσουμε με μια επιλογή DIY, πασπαλίζουμε τη σόδα πάνω από το χαλί και αφήνουμε να καθίσει για λίγες ώρες, για να αφαιρέσει τις οσμές. Στη συνέχεια, αφαιρούμε με την σκούπα.

Είσοδοι

Κάθε εβδομάδα καλό είναι να καθαρίζουμε τις εισόδους μας και να τακτοποιούμε όσα αντικείμενα βρίσκουμε.

Μπάνια

Τακτικό καθάρισμα χρειάζονται και  τα μπάνια, ειδικά εάν κάποιος στο σπίτι έχει κάποιο κρυολόγημα. Απολυμαίνουμε την τουαλέτα — και την περιοχή γύρω από αυτήν — καθώς και το νεροχύτη και τον πάγκο, το ντους, το μπάνιο και το πάτωμα. Δεν ξεχνάμε τους διακόπτες φωτός, τα ράφια πετσετών και οποιεσδήποτε άλλες λαβές ή πόμολα!

Επιφάνειες υψηλής αφής και περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας

Είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση σε περιοχές του σπιτιού  που έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και ακουμπούν τακτικά τα χέρια μας. Αυτό περιλαμβάνει κάθε λαβή πόρτας, βρύση, περβάζι παραθύρου, τηλέφωνα, οδοντόβουρτσες, τουαλέτες, υπολογιστές και έπιπλα στα οποία καθόμαστε. Ένα καλό προληπτικό μέτρο είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των χώρων δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα με απολυμαντικό μαντηλάκι.

Μαξιλάρια καναπέ

Προτείνεται να αφαιρούμε τα καλύμματα των μαξιλαριών του καναπέ κάθε εβδομάδα. Ειδικά αν υπάρχει ένα άρρωστο άτομο στο σπίτι που κάθεται στα έπιπλα ή έχει αλλεργίες.

Είδη καθαρισμού

Τα είδη καθαρισμού, όπως σφουγγάρια και σφουγγαρίστρες είναι αντικείμενα αναπαραγωγής βρωμιάς και μικροβίων. Μια υγρή σφουγγαρίστρα που δεν στεγνώνει εντελώς μπορεί να δημιουργήσει μούχλα και σφουγγάρια που δεν έχουν απολυμανθεί τακτικά μπορούν να διαδώσουν βρωμιά και μικρόβια σε ό, τι αγγίζει το νεροχύτη της κουζίνας σας. Για να καθαρίσουμε αυτά τα είδη καθαρισμού  απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια και τις σφουγγαρίστρες εμποτίζοντάς τα σε οικιακή χλωρίνη για πέντε λεπτά κάθε εβδομάδα. Ρίχνουμε το βρώμικο νερό στην μπανιέρα ή την τουαλέτα, για να διατηρήσετε τη μόλυνση στο ελάχιστο.

Συνέπεια

Απαιτείται λίγος χρόνος από εσάς και την οικογένειά σας για να καθαρίζετε το σπίτι σας σε τακτική βάση. Μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές ανά δωμάτιο και εξετάστε το ενδεχόμενο να το μετατρέψετε σε παιχνίδι, κάνοντας μια λίστα ελέγχου και προσφέροντας ανταμοιβές για την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών.

Τέλος, αυτό που συστήνεται είναι η πρόσληψη ενός επαγγελματία, συγκεκριμένα μιας οικιακής βοηθού. Μια οικιακή βοηθός μπορεί να δώσει στον καθαρισμό του σπιτιού σας τη σημασία που χρειάζεται. Στη Nannuka μπορείτε να βρείτε πλήθος οικιακών βοηθών!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται...

Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου; Tips με φυσικά καθαριστικά

Συχνά πέφτουν υπολείμματα φαγητών, ιδιαίτερα υγρών, στον φούρνο μας...

Πώς φεύγει η μούχλα από τα ντουλάπια της κουζίνας;

Η μούχλα στους χώρους του σπιτιού μας πέρα από...

Πώς καθαρίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο-Tips

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με...
spot_img

Newsletter

Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο μου; Tips με φυσικά καθαριστικά

Συχνά πέφτουν υπολείμματα φαγητών, ιδιαίτερα υγρών, στον φούρνο μας και αμελούμε να τον καθαρίσουμε επί τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια, να συσσωρεύονται τα υπολείμματα...

Πώς φεύγει η μούχλα από τα ντουλάπια της κουζίνας;

Η μούχλα στους χώρους του σπιτιού μας πέρα από μια δυσάρεστη εικόνα και οσμή, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας. Η εξάπλωση της...

Πώς καθαρίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο-Tips

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, τη συντήρηση και τις αλλεργίες ενός φυσικού δέντρου. Δυστυχώς,...

Φυσικά καθαριστικά, που θα σας λύσουν τα χέρια

Η φροντίδα του περιβάλλοντός μας είναι μια διαδικασία που ξεκινά από το σπίτι. Τα πάντα, από πλαστικά δοχεία έως επιβλαβείς χημικές ουσίες καθαρισμού, μπορούν...

Πώς να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι; Tips

Σε ποιον δεν αρέσει το σπίτι του να παραμένει καθαρό; Ποιος απολαμβάνει να αναλαμβάνει τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, ώστε να το βλέπει πάντα...

Συνέντευξη με μια οικιακή βοηθό-Τι να ρωτήσετε;

Αφού δημοσιεύσετε μια θέση εργασίας, το επόμενο βήμα είναι να πάρετε συνέντευξη από τους υποψήφιους, ώστε να διαπιστώσετε ποιος ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες σας....

Εύκολες δουλειές στο σπίτι για παιδιά ηλικίας 2-9 ετών

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή των παιδιών σε δουλειές που αφορούν το συμμάζεμα και την καθαριότητα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο τα...

Οργάνωση σπιτιού την Άνοιξη- Η The Tidy Guru δίνει συμβουλές(Συνέντευξη)

Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το 2011 η κα. Μαριλένα Πατέρα εργαζόταν ως visual merchandiser, τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται ότι μια ντουλάπα σπιτιού...

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα;

Πολύ συχνά λόγω κάποιου ''ατυχήματος'' ή απερισκεψίας βλέπουμε στο αγαπημένο μας τζιν ή μπλουζάκι λεκέ από μελάνι ή μια κολλημένη τσίχλα. Στην αρχή μπορεί...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.