Κατάψυξη ωαρίων – Ποιο είναι το κόστος;

ΟικογένειαΓονιμότητα - ΕγκυμοσύνηΚατάψυξη ωαρίων - Ποιο είναι το κόστος;

Σύγχρονος τρόπος ζωής και τεκνοποίηση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε αρκετές περιπτώσεις και για μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού επηρεάζει το χρονικό ηλικιακό όριο δημιουργίας οικογένειας. Η τεκνοποίηση μπορεί να καθυστερεί λόγω απαιτητικής επαγγελματικής ζωής. Καθώς επίσης, και λόγω επίτευξης διαφόρων στόχων ζωής, ανεύρεσης κατάλληλου συντρόφου ή κάποιας ιατρικής θεραπείας/διαδικασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η κρυοσυντήρηση ωαρίων κερδίζει την αποδοχή από όλο και περισσότερες γυναίκες. Κι αυτό με σκοπό να παραταθεί η τρέχουσα γονιμότητά τους και να βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας για την δημιουργία οικογένειας στο μέλλον. Είναι μια διαδικασία που, πλέον, έχει γίνει δημοφιλής και αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή. Έχει επίσης, φτάσει σε ένα στάδιο όπου τα ποσοστά επιτυχίας για τη θεραπεία γονιμότητας με κατεψυγμένα ωάρια είναι ιδιαίτερα υψηλά.

κατάψυξη ωαρίων

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας μιας γυναίκας, ώστε να μπορεί να προσπαθήσει να κάνει οικογένεια στο μέλλον με δικό της βιολογικό υλικό. Περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων, την κατάψυξή τους και την απόψυξή τους μελλοντικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία γονιμότητας. Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει φυσικά μειώνονται καθώς μεγαλώνει, επειδή η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της μειώνεται αντίστοιχα. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια προσπάθεια διατήρησης της γονιμότητας, όταν η γυναίκα είναι νέα και τα ωάρια είναι υψηλότερης ποιότητας.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια ασφαλή διαδικασία;

Το αν η κατάψυξη των ωαρίων είναι μια καλή επιλογή για μια γυναίκα εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Οι παράγοντες πρέπει να συζητηθούν με το θεράποντα ιατρό. Για παράδειγμα, η διάγνωση με καρκίνο, όπου η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και εάν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία διατήρησης της γονιμότητας προτού ξεκινήσει η θεραπεία του καρκίνου, η θεραπεία σοβαρής ενδομητρίωσης, η  αλλαγή φύλου όπου οι ορμονικές θεραπείες και η χειρουργική επέμβαση οδηγούν σε μερική ή πλήρη απουσία της γονιμότητας, οι συνθήκες της ζωής μιας γυναίκας οι οποίες δεν είναι ιδανικές για την δημιουργία οικογένειας και η πρόωρη εμμηνόπαυση όπου τα αποθέματα των ωοθηκών μειώνονται σε μικρότερη ηλικία από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, για πολλές γυναίκες, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη είναι το «βιολογικό τους ρολόι». Με ιατρικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ωαρίων που υπάρχουν και η ποιότητα αυτών μειώνονται καθώς μεγαλώνει μια γυναίκα. 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη όμως με την κατάψυξη ωαρίων υπάρχει η γνώση για τη διατήρηση νεότερων ηλικιακά και πιο υγιών ωαρίων με σκοπό τη χρήση τους στο μέλλον.

Κατάψυξη ωαρίων κατάλληλη ηλικία

Όσο πιο νέα είναι η γυναίκα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχής γονιμοποίησης μελλοντικά ακόμα και αν έχει προχωρήσει η ηλικία της. Η σύσταση γίνεται για ηλικίες κοντά στα 30 έτη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν  μπορεί να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κατάψυξη ωαρίων διαδικασία

Ενώ η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαίνεται. Είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία με την εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μόνη διαφορά ότι μετά την συλλογή τα ωάρια αποθηκεύονται αντί να γονιμοποιούνται.

Κατάψυξη ωαρίων παρενέργειες

Είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, με εξαίρεση κάποιες γυναίκες που έχουν πολλά ωάρια για συλλογή και ενδεχομένως εμφανίσουν το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών για το οποίο θα πρέπει η γυναίκα να έχει ενημερωθεί για τα συμπτώματα ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει και να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της.

Αναλυτική διαδικασία κατάψυξης ωαρίων

Ας δούμε τη διαδικασία σε στάδια:

  • Έλεγχος γονιμότητας

Ο έλεγχος γονιμότητας είναι ένα ουσιαστικό βήμα στο ταξίδι για την κατάψυξη ωαρίων. Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ορμόνης αντι-mullerian (AMH) παρέχουν καλύτερη κατανόηση του τρέχοντος αποθέματος των ωοθηκών και της κατάστασης γονιμότητας.

  • Συμβουλευτική

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο ιατρός ή η  μαία/νοσηλεύτρια θα επανεξετάσει το ιατρικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των εξετάσεών. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις επιλογές θεραπείας και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία για την κατάψυξη ωαρίων.

  • Πλάνο θεραπείας

Ο θεράπων ιατρός, ο οποίος θα επιλέξει το εξατομικευμένο πρωτόκολλο, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η θεραπεία υπό την πλήρη καθοδήγησή του. Η μαία/νοσηλεύτρια θα εξηγήσει τα φάρμακά και τον τρόπο χορήγησης τους, καθώς και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν σχετικά με τη θεραπεία.

  • Ορμονική διέγερση

Η διέγερση των ωοθηκών ξεκινάει από την πρώτη μέρα λήψης των φαρμάκων που έχει συστήσει ο ιατρός. Στη συνέχεια, είναι ο τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων. Όπως επίσης, και ορμονικός έλεγχος μέσω αιμοληψίας για την παρακολούθηση της μεταβολής των ορμονών που έχει σχέση με την ωοθυλακική διέγερση. Για τις περισσότερες γυναίκες η θεραπεία ξεκινά από την πρώτη ή δεύτερη ημέρα της περιόδου. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 12 με 14 ημέρες.

  • Συλλογή ωαρίων

Η συλλογή ωαρίων είναι μια απλή διαδικασία. Διαρκεί το πολύ 30 λεπτά με αναισθησία (μέθη) ή τοπική αναισθησία, υπό την παρακολούθηση αναισθησιολόγου. Κατά τη συλλογή των ωαρίων, ο ιατρός με τη βοήθεια υπερήχου θα συλλέξει από τα διεγερμένα ωοθυλάκια τα ωάρια. Έπειτα θα τα παραλάβουν οι εμβρυολόγοι στο εργαστήριο και με ειδική επεξεργασία θα γίνει η διαδικασία της κρυοσυντήρησης.

  • Κρυοσυντήρηση και αποθήκη

Οι εμβρυολόγοι χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές κρυοσυντήρησης αποθηκεύουν με ασφάλεια τα ωάρια που συλλέχθηκαν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Όσα περισσότερα ωάρια καταψυχθούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχημένης γονιμοποίησης και απόκτησης παιδιού. Κι αυτό διότι κατά τη διαδικασία απόψυξης υπάρχουν απώλειες λόγω μη επιβίωσης όλων των ωαρίων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η ηλικία κατά την οποία πραγματοποίησε την κατάψυξη η γυναίκα.

  • Follow up 

Μετά το τέλος της θεραπείας η γυναίκα συζητάει με τον ιατρό. Ο ιατρός θα εξετάσει πόσο επιτυχημένος ήταν ο κύκλος κατάψυξης των ωαρίων. Επίσης, πολλές φορές πραγματοποιείται υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η κατάσταση των ωοθηκών μετά τη θεραπεία.

Κατάψυξη ωαρίων κόστος

Το κόστος μιας κατάψυξης ωαρίων ποικίλει ανάλογα με την κλινική που θα επιλέξει μια γυναίκα. Όπως επίσης, την ποσότητα/χρήση των φαρμάκων που θα χρειαστεί και τον αριθμό των ωαρίων που θα αποθηκευτούν. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι από την αρχή να λύσουμε όλες οι απορίες που αφορούν το οικονομικό κομμάτι. Με σκοπό η ενημέρωση να είναι πλήρης.

Επειδή ρόλο παίζει η ανταπόκριση κάθε γυναίκας στη θεραπεία με τα φάρμακα, είναι πιθανό να χρειαστούν πάνω από ένας κύκλος, για να συλλεχθεί ο ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων, επομένως το ποσό μπορεί να αυξηθεί. Ένας κύκλος για την κατάψυξη ωαρίων είναι από 1500€ – 2500€ κατά μέσο όρο.

Πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα ωάρια;

Σύμφωνα με το άρθρο 4, της νομοθεσίας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις, η διάρκεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού είναι για 5 έτη και μπορεί να παραταθεί για πέντε (5) έτη κάθε φορά με έγγραφη αίτηση των δικαιούμενων, σύμφωνα με την παρ. 6, χωρίς ανώτατο όριο παράτασης.

Ξένια Γαλανοπούλου
Ξένια Γαλανοπούλου
Η Ξένια Γαλανοπούλου είναι Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών & Μαιευτών Αθήνας. Σπούδασε μαιευτική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθήνας) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Oulu της Φινλανδίας. Είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια της Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης (BLS –AED Provider Course) από το ERC (European Resuscitation Council). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Health Coaching για επαγγελματίες υγείας στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί σε μεγάλο μαιευτήριο της Αθήνας και στη συνέχεια εργάστηκε για 5 χρόνια σε γνωστό κέντρο εξωσωματικής. Έχει συνεργαστεί με μαιευτήρες-γυναικολόγους σε γυναικολογικά ιατρεία, ιατρεία εμβρυομητρικής ιατρικής, σε τοκετούς και γυναικολογικά-ογκολογικά περιστατικά παρέχοντας υποστήριξη σε κάθε γυναίκα και οικογένεια με γνώμονα την ενσυναίσθηση και την έγκυρη και επικαιροποιημένη γνώση. Παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα μετά το τοκετό, περιποίηση νεογνού, υποστήριξη μητρικού θηλασμού, υποστήριξη γονέων, προγεννητικά μαθήματα προετοιμασίας γονέων και συμβουλευτική σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης και γονιμότητας. Σύντομα λαμβάνει τίτλο μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Πολιτικών Υγείας της Σχολή Δημόσιας Υγείας (MSc in Leadership, Innovation, and Value Based Health Policies).

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ – Μέτρα στήριξης για νέες οικογένειες

Το ακριβό κόστος ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά...

Γονική άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου – Πώς θα την λάβετε

Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου; Εργαζόμενοι γονείς...

Περίοδος – Πώς την επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά Τι είναι ο κύκλος...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.