Ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι: κυνήγι θησαυρού!

ΠαιδίΔραστηριότητεςΙδέες για παιχνίδια στο σπίτι: κυνήγι θησαυρού!

Τον χειμώνα πρέπει να είμαστε εφευρετικοί! Η συνύπαρξη με μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια… Όλοι οι γονείς και οι παιδαγωγοί ξέρουμε ότι τα παιδιά πολύ εύκολα εξαντλούν τις ιδέες τους για παιχνίδι μέσα στο σπίτι και αρχίζουν να γκρινιάζουν, να βαριούνται, να κάνουν ένα σωρό αταξίες για να καλύψουν την έλλειψη ενδιαφερόντων τους. Κι όμως υπάρχει λύση, χωρίς να κουραστούμε πολύ. Και λέγεται “κυνήγι του θησαυρού”. Διαβάστε 10 καλούς λόγους που επιβάλλεται να το οργανώσουμε κι αν πειστείτε, προχωρήστε να διαβάσετε τις προτάσεις μας.

Δέκα λόγοι για να παίξετε κυνήγι θησαυρού στο σπίτι

  1. Χρειάζεται από έναν παίκτη μέχρι… όσους θέλουμε! Λειτουργεί το ίδιο ευχάριστα είτε ατομικά είτε ομαδικά. Ακόμα κι ένας μεγάλος με ένα παιδί είναι… υπεραρκετοί για να παίξουν.
  2. Είναι δωρεάν!
  3. Έχει άπειρες παραλλαγές πάνω στις οποίες μπορείτε κάθε φορά να αυτοσχεδιάζετε, ανάλογα και με την ηλικία των παιδιών.
  4. Δεν χρειάζεται να το κουνήσετε απ’ το σπίτι. Μάλιστα, πολλές φορές δεν χρειάζεται να το κουνήσετε καν από τον καναπέ. Αφήστε το παιδί να κάνει όλο το ψάξιμο.
  5. Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστη προετοιμασία. Από εσάς εξαρτάται πόσο σύνθετο θέλετε να το κάνετε. Τα απολύτως απαραίτητα πάντως για την οργάνωσή του δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τη δημιουργία μιας λίστας σε ένα χαρτί!
  6. Θα καταφέρετε να δείξετε η πιο έξυπνη μαμά ή ο πιο έξυπνος μπαμπάς του κόσμου (ή babysitter) στα μάτια των παιδιών ακόμα κι αν καταβάλατε την πιο μικρή προσπάθεια!
  7. Στο τέλος θα χαρείτε την αίσθηση του παιδιού ότι κατάφερε να ολοκληρώσει μια δύσκολη αποστολή! Πόντοι αυτοπεποίθησης! 
  8. Ευκαιρία να επανανακαλύψει το σπίτι. Τις γωνίες του. Τα αντικείμενα. Πώς τα ίδια πράγματα μπορεί να έχουν διαφορετικές χρήσεις: ο ορισμός της δημιουργικότητας!
  9. Ακόμα κι εσείς μπορεί να παρασυρθείτε και να νιώσετε για λίγο… Σέρλοκ Χολμς ή Μις Μαρπλ προσπαθώντας να καταστρώσετε το κυνήγι. Λίγο το έχετε;
  10. Όποιο κι αν είναι το έπαθλο, απαράβατος όρος του παιχνιδιού να συνοδεύεται από μια σφιχτή αγκαλιά!

Αν σας πείσαμε, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση! Υπάρχουν δύο είδη κυνηγιού θησαυρού. Το πρώτο έχει να κάνει με το να βρίσκουν τα παιδιά αντικείμενα που τους έχουν υποδειχθεί και να τα σβήνουν από μια λίστα. Είναι πιο εύκολο στην οργάνωσή του και το ίδιο απολαυστικό με το δεύτερο, όπου το ένα στοιχείο οδηγεί σ’ ένα άλλο μέχρι στο τέλος να εντοπίσουν τον κρυμμένο θησαυρό.

Κυνήγι θησαυρού με λίστα

Τυπώνουμε μία λίστα με πράγματα που έχουμε ορίσει από πριν και θέλουμε να ανακαλυφθούν. Εδώ μπορούμε να γίνουμε όσο ευρηματικοί θέλουμε. Η λίστα μας, για παράδειγμα μπορεί να είναι θεματική, να αποτελείται, δηλαδή από αντικείμενα που έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, αλφαβητική (αντικείμενα σε όλα τα γράμματα της αλφαβήτας), χρωματική (το παιδί καλείται να βρει αντικείμενα από τα χρώματα που έχετε γράψει στη λίστα) ή να περιέχει σχήματα (4 στρογγυλά, 3 ορθογώνια, 2 τετράγωνα αντικείμενα). Φυσικά, μπορεί να είναι και συνδυαστική, π.χ να ζητάμε 3 μαλακά αντικείμενα, 2 μπλε, 3 στρογγυλά, 4 μικροσκοπικά, κτλ. Κάθε αντικείμενο που βρίσκει το παιδί το σβήνει από τη λίστα.

Για τα μικρότερα παιδάκια που δεν μπορούν να διαβάσουν, μπορούμε να κολλήσουμε αυτοκόλλητα των αντικειμένων ή απλώς να τα ζωγραφίσουμε σε μία λίστα και δίπλα το παιδί να βάζει ένα τικ όποτε το βρίσκει. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να μην γράφουμε απλώς τη λέξη του αντικειμένου αλλά να το κάνουμε πιο σύνθετο και ενδιαφέρον γράφοντας τον ορισμό της λέξης, ένα αίνιγμα ή ακόμα κι ένα στιχάκι που θα το περιγράφει. Έτσι, το παιδί νιώθει ότι λύνει το γρίφο του μυστηρίου! Παραδείγματος χάριν αν θέλουμε να βρει ένα μολύβι μπορούμε να γράψουμε ενδεικτικά: “Αυτό που είναι μυτερό αλλά δεν κόβει, το κρατάμε στα δάχτυλα αλλά δεν τρώμε με αυτό.”

Ένα χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα τον διαθέσιμο χρόνο θα έκανε την όλη δραστηριότητα ακόμα πιο διασκεδαστική ενώ  καλό θα ήταν να έχουμε ορίσει ένα έπαθλο αν το παιδί καταφέρει να ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία με επιτυχία. Το παιδί συγκεντρώνει τα αντικείμενα σε ένα καλάθι με χερούλι ή σε μία τσάντα– φυσικά, κι εκεί μπορείτε να εξαντλήσετε όλη τη δημιουργικότητά σας στολίζοντάς το ανάλογα με το θέμα του κυνηγιού.

Κυνήγι θησαυρού με στοιχεία

Το κυνήγι θησαυρού όπου το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο είναι πιο σύνθετο αλλά εξίσου ενδιαφέρον, ενώ απευθύνεται σε παιδιά που γνωρίζουν να διαβάζουν αν δεν θέλετε εσείς να τους διαβάζετε κάθε φορά το μήνυμα. Εκεί, κρύβετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού χαρτάκια όπου το ένα οδηγεί κάθε φορά στο επόμενο μέχρι στο τέλος να ανακαλυφθεί ο θησαυρός, που μπορεί να είναι ένα μικρό δωράκι. Τα χαρτάκια μπορεί να είναι απλά Post it ή φάκελοι που μέσα τους θα περιέχουν τον γρίφο. Τα παιδιά τρελαίνονται με αυτό το κυνήγι του θησαυρού γιατί εδώ νιώθουν αληθινοί ντετέκτιβ. Αυτό που απαιτείται από εσάς είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση για να γράψετε σωστά την αλληλουχία των γρίφων και, φυσικά, να είναι προσαρμοσμένες στις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών.

Στη Nannuka θα βρείτε babysitter δημιουργικής απασχόλησης με γνώσεις και όρεξη να σχεδιάσουν το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού και μια σειρά από δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια που θα απελευθερώσουν όλες τις δημιουργικές δεξιότητες των παιδιών!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...
spot_img

Newsletter

Regio Emilia – δραστηριότητες και παιχνίδια

Εσύ, έχεις ακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, σύμφωνα με τη Reggio Emilia;

Τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα – Πώς θα παίξετε μαζί τους;

Ως νέοι γονείς ή μελλοντικοί γονείς, συχνά θα αναρωτιέστε για το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα. Αλλά και το πώς θα παίξετε...

Διαθεματικές Δραστηριότητες στο σπίτι εν μέσω Τηλεκπαίδευσης

Τα τελευταία έτη, έλαβε χώρα μια απότομη μετάβαση από την εκπαίδευση και διδασκαλία σε φυσικό περιβάλλον (τάξη) στον ψηφιακό χώρο, κυρίως για την αντιμετώπιση...

Χριστουγεννιάτικες sensory messy play δραστηριότητες

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών... και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περάσετε τις γιορτινές ημέρες με τα παιδιά, κάνοντας διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες sensory...

Ζωγραφίζοντας μαθαίνουμε τη σχολική Ιστορία-Tips για γονείς

Αγαπητοί γονείς, Πολλοί απ’ εσάς αναρωτιέστε πώς θα μάθει το παιδί σας τη σχολική Ιστορία εύκολα χωρίς μουσκεμένες φατσούλες «γεμάτες όλο δεν μπορώ» ή «δεν...

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί μου;

Τι ορίζεται  ως παιχνίδι; Παιχνίδι ορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέγεται από το παιδί ελεύθερα, κινητοποιείται αυθόρμητα και καθοδηγείται με προσωπική ελεύθερη βούληση του. Σκοπός του δεν...

Δραστηριότητες & παιχνίδια για μετά το σχολείο

Είτε τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν είτε να αποβάλουν την περιττή ενέργεια που έχουν συσσωρεύσει, υπάρχει κάτι για όλους σε αυτήν τη λίστα δραστηριοτήτων...

Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να γράφει το όνομά του

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μάθει να γράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα κοινό θέμα, που απασχολεί λίγο πολύ...

Αισθητηριακές δραστηριότητες για μωρά 1 έτους

Σύντομα το μωρό σας πλησιάζει το πρώτο του έτος. Ψάχνετε τι παιχνίδια θα παίζει αυτούς τους πρώτους μήνες; Σας έχουμε την λύση! Γνωρίζουμε πως...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.