Αρθρίτιδα & Ηλικιωμένοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΟικογένειαΓιαγιά - ΠαππούςΑρθρίτιδα & Ηλικιωμένοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα στους ηλικιωμένους χαρακτηρίζεται ως η φλεγμονή των αρθρώσεων. Αυτή η επώδυνη κατάσταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν δυσκαμψία και πόνο. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων. Οι ηλικιωμένοι είναι η πιο κοινή ηλικιακή ομάδα για την εμφάνιση της αρθρίτιδας. Στην πραγματικότητα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι το 49.6% των ανθρώπων 65 ετών και άνω έχουν αναφέρει αρθρίτιδα που έχει διαγνωστεί από γιατρό, καθιστώντας την αρθρίτιδα μια κοινή ανησυχία μεταξύ των ηλικιωμένων. 

Ποιες είναι οι αιτίες της αρθρίτιδας;

Ο πόνος της αρθρίτιδας προκαλείται από την επιδείνωση των αρθρώσεων. Το σώμα ανταποκρίνεται με φλεγμονή, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκαμψία και εντοπισμένο πόνο. Η αιτία της επιδείνωσης εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η σταδιακή φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου. Ενώ ο χόνδρος είναι εύκαμπτος και προορίζεται να προστατεύει τις αρθρώσεις σας κατά τη διάρκεια της κίνησης, μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η επιδείνωση μπορεί να προέλθει από τραυματισμό ή από την ηλικία. 

Η αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας άλλης μορφής αρθρίτιδας, είναι άγνωστη. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι διατροφικές συνήθειες και η γενετική μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ρευματοειδής αρθρίτιδας ( ΡΑ ). Οι λοιμώξεις και τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ποικίλλουν όσον αφορά τη θέση και τη σοβαρότητα. Τα πιο κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Οίδημα αρθρώσεων
 • Δυσκαμψία αρθρώσεων
 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Πρωινή δυσκαμψία

Πολλοί ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με την αρθρίτιδα αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα το πρωί. Μπορεί να δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να κινηθούν το πρωί. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. 

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα;

Ο στόχος της θεραπείας της αρθρίτιδας είναι η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και η πρόληψη περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων. Οι επιλογές θεραπείας  διαφέρουν, ανάλογα με τη μορφή της αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση: Η άσκηση χαλαρώνει τους μυς, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να ασκηθούν.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με αυτοάνοσους τύπους αρθρίτιδας μπορεί να επωφεληθούν από τέτοιου είδους φάρμακα.
 • Απώλεια βάρους: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διατροφή, που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους.
 • Αντικατάσταση άρθρωσης: Επειδή ο χόνδρος δεν αναπτύσσεται ξανά, μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση άρθρωσης σε σοβαρές περιπτώσεις. Η αντικατάσταση των αρθρώσεων είναι πιο συχνή όταν η αρθρίτιδα επηρεάζει τους γοφούς ή τα γόνατα. Η σπονδυλοδεσία των αρθρώσεων μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για πόνο αρθρίτιδας στα δάχτυλα ή τους καρπούς.

Ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να αποτρέψει τους ηλικιωμένους από την άσκηση. Ωστόσο, επειδή η άσκηση είναι σημαντική κατά τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, ορισμένοι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα ή φυσική θεραπεία για να βοηθήσουν τον ηλικιωμένο στην ανάπτυξη ενός σχεδίου άσκησης. Η αερόβια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου ή η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ την κατάσταση.

Αρθρίτιδα παράγοντες κινδύνου

Ενώ η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, υπάρχουν μερικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε αρθρίτιδα. Μερικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αρθρίτιδα. Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος στο σώμα φθείρεται, οδηγώντας σε ασθένειες οστεοαρθρίτιδας.
 • Παχυσαρκία: Το επιπλέον σωματικό βάρος προσθέτει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστική αρθρίτιδα και χρόνιο πόνο.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην αρθρίτιδα, ειδικά όταν εξετάζονται τύποι αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 • Προηγούμενος τραυματισμός: ο προηγούμενος τραυματισμός μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες οστεοαρθρίτιδας.

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και πολλή άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας στους ηλικιωμένους.

Αρθρίτιδα Πρόληψη

Δυστυχώς, η αρθρίτιδα δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε από την αρθρίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής: Το υπερβολικό βάρος και η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. 
 • Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης: Ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης για ηλικιωμένους που διαφορετικά θα κινδύνευαν να πέσουν ή να τραυματιστούν, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ασθενειών.
 • Προστατέψτε το σώμα σας: Ορισμένες βαριές εργασίες ή η έντονη άθληση μπορούν να ασκήσουν επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις του σώματος. Φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμού μπορεί να αποτρέψετε την εμφάνιση αρθρίτιδας αργότερα.
 • Άσκηση: Η άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος, ενώ σας ενθαρρύνει να εξασκηθείτε σε καλή στάση. Το τέντωμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία του χόνδρου των αρθρώσεων.

Πώς να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο μετά την εμφάνιση της αρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορούν να αποτρέψουν τους ηλικιωμένους από την ολοκλήρωση των απαραίτητων οικιακών εργασιών. Ενώ δεν μπορείτε να εξαλείψετε τον πόνο της αρθρίτιδας, μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να διαχειριστεί τα συμπτώματα. Εργασίες, όπως η αφαίρεση των σκουπιδιών ή το κούρεμα του γκαζόν, μπορεί να είναι δύσκολες όταν ένας ηλικιωμένος βιώνει πόνο.

Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο συναισθηματική υποστήριξη. Ο πόνος από την αρθρίτιδα μπορεί να εξουθενώσει συναισθηματικά ένα άτομο με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν τον εμποδίζει να κάνει πράγματα που κάποτε απολάμβανε.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να δημιουργήσει και να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης. Ασκήσεις που αποτρέπουν τη δυσκαμψία.

Στη Nannuka μπορείτε να βρείτε τους κατάλληλους φροντιστές, για τους αγαπημένους ηλικιωμένους σας που παλεύουν καθημερινά με αρθριτικούς πόνους. Μια γηροκόμος, μια φυσιοθεραπεύτρια, μια νοσηλεύτρια, μπορεί να αναλάβει την φροντίδα και την συναισθητική υποστήριξη των αγαπημένων σας!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Έρπη ζωστήρα – Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και τι να προσέξετε

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας; Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής...

Γιαγιά και εγγόνια, μια ισχυρή σχέση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Κάθε γιαγιά απολαμβάνει την...

Βελτιώνοντας τη ζωή των ηλικιωμένων

Πόσο σπουδαίο είναι να διατηρούμε μικροί και μεγάλοι μια...
spot_img

Newsletter

Δόντια μωρού – Τα πρώτα δόντια και πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό από τον πόνο

Όλοι οι γονείς θυμούνται την εμφάνιση των πρώτων δοντιών των παιδιών τους. Μια υπόθεση όχι πάντα τόσο εύκολη κι ευχάριστη. Ο πόνος, τα κλάματα,...

Ιλαρά – Πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα; Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Πέρα από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιλαρά και στη χώρα μας. Πρόκειται για 3 επιβεβαιωμένα...

AIDS και εγκυμοσύνη, ποια η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο;

Τι είναι ο ιός HIV και πώς μπορεί να μεταδοθεί; Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει τo αμυντικό σύστημα...

Παιδικό τραύμα & παιδική κακοποίηση

Τι ορίζεται ως παιδικό τραύμα; Τραύμα είναι το αποτέλεσμα ενός γεγονότος η μιας σειράς από αυτά που εκθέτουν το παιδί σε συναισθήματα άγχους, φόβου, απειλής....

Μήνας πρόληψης & ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις επιπτώσεις του...

Πάρκινσον | Όσα χρειάζεται να ξέρουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη νόσο του Πάρκινσον ως διαταραχή κίνησης, στην οποία ένας ασθενής βιώνει τρόμο, δυσκαμψία και επιβράδυνση της κίνησης. Στην πραγματικότητα,...

Ενδομητρίωση – Μήνας ευαισθητοποίησης (Συνέντευξη)

Ο Μάρτιος  είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση. Σε συνεργασία με την κα. Ξένια Γαλανοπούλου, την μαία που μας παρέχει συχνά τις πολύτιμες συμβουλές...

Σύνδρομο Άσπεργκερ – Οδηγός γονέων

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Το σύνδρομο άσπεργκερ αποτελεί μια από τις πέντε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις στις κοινωνικές και επικοινωνιακές...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.