Πρώτες μέρες στο σχολείο με χαμόγελο και χωρίς άγχος!

ΟικογένειαΠρώτες μέρες στο σχολείο με χαμόγελο και χωρίς άγχος!

Από τη νηπιαγωγό- μέλος της Nannuka, Φωτεινή Βλάση

 

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως κάθε αρχή είναι… εύκολη. Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά και τις πρώτες μέρες στο σχολείο αλλά και στον παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το μικρό σας αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεστε οι γονείς. Μην αφήσετε τις αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια σας να επηρεάσουν και να σας γεμίσουν με φόβο και ανασφάλειες. Το παιδί σας χρειάζεται εμψύχωση και χαμόγελο και ενθουσιασμό. Τον ενθουσιασμό για το σχολείο θα τον μεταδώσετε εσείς αρκεί να σκεφτείτε τρία πράγματα που θα αποκτήσει το μικρό σας : γνώσεις, εμπειρίες, φιλίες.

Με τις γνώσεις που θα αποκτήσει θα κατακτήσει τη γραφή και την ανάγνωση. Είναι ένα σπουδαίο βήμα για το παιδί που θα μπορεί μόνο του να διαβάζει παραμύθια και να μετρά, κατανοώντας την έννοια της πρόσθεσης και της αφαίρεσης ενώ μαθαίνει και την έννοια του πολλαπλασιασμού. Εμπειρίες που θα γεμίσουν την καθημερινότητα του στο σχολείο μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες της τάξης, τις εκδρομές που θα πραγματοποιούν ως τάξη-ομάδα, τα παιδικά πάρτι που θα πάει, τις γιορτές που θα συμμετέχει στο σχολείο. Μην ξεχνάτε πως η α’ τάξη του δημοτικού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην λειτουργία της με εκείνη του νηπιαγωγείου. Φιλίες που θα κάνει που κάποιες από αυτές θα κρατήσουν μια ζωή.

Για να το βοηθήσετε ακόμη περισσότερο υιοθετήστε το σχολικό ωράριο με συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να κοιμάται το βράδυ, έχοντας φάει το βραδινό του και έχοντας ολοκληρώσει την μελέτη του έως και τις επτά το απόγευμα. Όσο περισσότερο μένετε σταθεροί σε ένα πρόγραμμα με τις ώρες τόσο θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί καλύτερα.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προετοιμασία για το σχολείο είναι να μπορεί να ετοιμάζεται μόνο του, να πλένει τα δόντια του, να τρώει το πρωινό του, να ελέγχει το ίδιο την σχολική του τσάντα να είναι έτοιμη με ό,τι χρειάζεται την επόμενη μέρα. Ίσως πιστεύετε πως είναι υπερβολή αλλά με τον τρόπο αυτό προετοιμάζετε σταδιακά έναν υπεύθυνο μαθητή. Κάποια παιδιά ίσως δυσκολευτούν. Μην αγχωθείτε και δώστε του χρόνο για να προσαρμοστεί.

Το πιο δύσκολο γλυκό βάσανο για πολλούς γονείς είναι η ώρα του διαβάσματος. Δεν χρειάζεται όμως να αγχωθείτε ούτε σε αυτόν τον τομέα. Θα του εξηγήσετε πως μετά το σχολείο θα έχει να κάνει λίγη δουλειά. Ορίστε τον χώρο που θα μελετά και την ώρα. Το παιδί μπορεί και αντιλαμβάνεται έννοιες του χώρου και του χρόνου. Γίνετε βοηθοί στην μελέτη του και μην του δίνετε έτοιμες λύσεις και απαντήσεις. Αφήστε το να πάρει τον χρόνο του στην ανάγνωση. Πιστέψτε με – λόγω εμπειρίας με πρωτάκια- σας διαβεβαιώνω ότι θα τα καταφέρει.

Μπορείτε να έχετε μικρά ολιγόλεπτα διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματα. Για παράδειγμα αφού ολοκληρώσει τη Γλώσσα (ανάγνωση για εμάς τους παλιούς), αφήστε του συγκεκριμένο χρόνο για να παίξει ή να ζωγραφίσει. Στη συνέχεια προχωρήστε στη μελέτη των μαθηματικών του (αριθμητική για τους παλιούς). Από την άλλη, μπορεί να θέλει να ολοκληρώσει πρώτα το διάβασμα του και μετά να παίξει. Ανάλογα με το παιδί θα λειτουργήσει είτε ο ένας τρόπος είτε ο άλλος.

Η επιβράβευση είναι το άλφα και το ωμέγα όταν το μικρό σας βλαστάρι καταφέρνει να ολοκληρώσει την μελέτη του. Το τι θα είναι η επιβράβευση θα το συμφωνήσετε με το παιδί. Έτσι του δίνετε μεγάλη ικανοποίηση πως πάει πολύ καλά  και του δείχνετε εμπιστοσύνη.

Αν για κάποιο λόγο θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και θα πάει στην πρώτη δημοτικού την επόμενη χρονιά μπορείτε να το βοηθήσετε ακολουθώντας κάποιες απλές ασκήσεις. Οι ίδιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν και σε παιδιά της πρώτης τάξης, αφού κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τον εαυτό του: «Πόσων χρονών είσαι;», «Πόσα αδέρφια έχεις», κλπ. Θα πρέπει να μπορεί με το μολύβι του να γράψει το όνομά του και να σχεδιάσει τα σχήματα του κύκλου, του σταυρού, του τετραγώνου και τριγώνου. Σημαντική εξέλιξη, πρόοδος θα έχει παρατηρηθεί και στον προσανατολισμό του. Θα είναι σε θέση να προσανατολίζεται στο χώρο έχοντας κατανοήσει τις έννοιες «δεξιά», «αριστερά», «πάνω», «κάτω». Θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει «εντολές» με διπλές οδηγίες: «Πιάσε την μπάλα με το δεξί χέρι». Σημαντικό ρόλο έχει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί το παιδί. Ιδανικό θα ήταν να μπορεί να αφηγείται πως πέρασε το Σάββατό του ή να περιγράψει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Πάνω από όλα και από όλες τις θεωρίες και τις αναλύσεις μην ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Οφείλουμε ως ενήλικες –γονείς και παιδαγωγοί- να το στηρίζουμε, να το ενθαρρύνουμε, να το αγαπάμε και να το δείχνουμε έμπρακτα. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στην εξέλιξη του και το κυριότερο… επενδύουμε στην αυτοπεποίθησή του.

Στη Nannuka θα βρείτε νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς και δασκάλους που θα καλλιεργήσουν από νωρίς στα παιδιά τη χαρά της γνώσης και θα είναι στο πλευρό τους τις ώρες μετά το σχολείο. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ – Μέτρα στήριξης για νέες οικογένειες

Το ακριβό κόστος ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά...

Γονική άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου – Πώς θα την λάβετε

Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου; Εργαζόμενοι γονείς...

Γιαγιά και εγγόνια, μια ισχυρή σχέση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά Κάθε γιαγιά απολαμβάνει την...

DINK και DINKWAD οι νέες μορφές οικογένειας το 2023

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά Τι είναι οι DINK...
spot_img

Newsletter

Back to school: Χρήσιμες συμβουλές για επιστροφή στα σχολεία

Καθώς βλέπουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν στα σχολεία, ας τους στείλουμε τις καλύτερες μας ευχές. Ας τους δείξουμε τη χαρά της μάθησης, την...

Οι καλύτερες σχολικές τσάντες – Για κάθε ηλικία

Η Back to School εποχή επέστρεψε! Η αγαπημένη στιγμή, μικρών και μεγάλων, είναι η αγορά σχολικής τσάντας. Δείτε την λίστα που προτείνει η Nannuka!

ΔΕΠΥ ΚΑΙ ΜΔ: Δημιουργικές ιδέες για αποτελεσματικότερο διάβασμα

Το σχολικό καθημερινό διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που συνήθως απωθεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν δεν έχουν μάθει από μικρή ηλικία...

Montessori νηπιαγωγείο-Είναι κατάλληλο για το παιδί μου;

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η μοντεσσοριανή εκπαίδευση σε επίπεδο προσχολικής ηλικίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σχολείου Montessori, ώστε να μπορείτε...

Δραστηριότητες & παιχνίδια για μετά το σχολείο

Είτε τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν είτε να αποβάλουν την περιττή ενέργεια που έχουν συσσωρεύσει, υπάρχει κάτι για όλους σε αυτήν τη λίστα δραστηριοτήτων...

Πρώτη μέρα στο σχολείο-Πώς προετοιμάζω το παιδί;

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για άλλους φαντάζει συναρπαστική, για όλους αγχώδης και γενικά οι απορίες μικρών και μεγάλων για την πρώτη μέρα σε...

Μελέτη δημοτικού | Οδηγός για γονείς

Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στη μελέτη δημοτικού; Πολύ συχνά οι γονείς κάνουμε το λάθος να υπερ-εμπλεκόμαστε στην προσπάθεια του παιδιού, και να αγχωνόμαστε...

Παράλληλη στήριξη | Οδηγός

Με τον όρο παράλληλη στήριξη εννοείται η συνοδεία μαθητών, με αναπηρίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, από άτομα διάφορων ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής,...

Καλή σχολική χρονιά: μάθετε τις σκέψεις μιας μαμάς για την κόρη της!

"-Τι θα θέλατε για το παιδί σας για τη σχολική χρονιά που έρχεται; Ποιες περιμένετε να είναι οι κατακτήσεις της;" Αυτά ήταν τα λόγια της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.