10 ιδέες για εύκολα παιχνίδια μέσα στο σπίτι!

ΠαιδίΔραστηριότητες10 ιδέες για εύκολα παιχνίδια μέσα στο σπίτι!

Ο ρυθμός που τα παιδιά βαριούνται τα παιχνίδια τους και συνεχώς αναζητούν καινούριες “συγκινήσεις” είναι συχνά καταιγιστικός για τους γονείς ή τις babysitters που τα φροντίζουν. Το θετικό είναι πως μπορούν να ξαναμπούν στο… παιχνίδι πολύ εύκολα, αρκεί να έχουμε τη φαντασία και την προνοητικότητα να μετατρέψουμε υλικά που βρίσκονται γύρω μας  σε αφορμές για τις πιο έξυπνες δραστηριότητες, τα πιο ευρηματικά παιχνίδια!

Ώρα, λοιπόν, να δούμε κάποια από τα πράγματα που έχουμε στο σπίτι… με άλλο μάτι και να τα κάνουμε πρωταγωνιστές στις ιστορίες των παιδιών μας!

Σουρωτήρι

Όλοι έχουμε ένα σουρωτήρι στην κουζίνα! Σε συνδυασμό με τα χρωματιστά συρματάκια που λυγίζουν (“σύρματα πίπας”, pipe cleaners) και μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην αγορά μπορούμε να οργανώσουμε στο λεπτό ένα παιχνίδι που θα διασκεδάσει τα παιδιά και θα κινητοποιήσει τις αισθητηριακές τους δεξιότητες.

Ρολά

Να ένα πράγμα που έχουμε οπωσδήποτε στο σπίτι και κάνει θαύματα για τα παιδιά. Ρολά τουαλέτας & κουζίνας μπορούν να γίνουν η βάση για τις πιο πρωτότυπες χειροτεχνίες αλλά προσφέρονται και για αμέτρητες άλλες κατασκευές. Αν κολλήσουμε το ένα πάνω στο άλλο μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη σωλήνα και αφού τη στερεώσουμε στον τοίχο τα παιδιά να βάζουν μέσα τα αυτοκινητάκια ή τα μπαλάκια τους και να τα βλέπουν να εμφανίζονται από κάτω της. Αυτή η εμφάνιση- εξαφάνιση είναι που δίνει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα όλο το γούστο!

Κουτιά

Μεγάλα κουτιά παπουτσιών η κουτιά από παραγγελίες που κάνουμε μέσω ίντερνετ μπορούν να γίνουν εύκολα το τέλειο παιχνίδι. Κάνοντας τρύπες στη επιφάνεια τους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με σχήματα όπου το παιδί θα πρέπει να επιλέγει κάθε φορά που θα βάλει το κάθε σχήμα. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουτί σαν βαλίτσα ή μεταφορικό μέσο των αγαπημένων του παιχνιδιών που έτσι “ξαναβαφτίζονται” και αποκτούν ξαφνικά καινούριο ενδιαφέρον για εκείνο!

Ταινία

Κολλάμε μια ταινία στο πάτωμα ή σ’ ένα χαλί και δημιουργούμε έναν υπο-χώρο, μια διαχωριστική γραμμή που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά στο παιχνίδι τους. Να γίνει ο δρόμος για τα αυτοκινητάκια τους ή το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορούν να περάσουν, κτλ. Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε ένα τετράγωνο στο πάτωμα, που θα το ονομάσουμε “σπιτάκι” τους και μέσα εκεί τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Πολλές φορές, αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια στον τρόπο που παίζουν για να τους εμπνεύσει να επινοήσουν ένα καινούριο παιχνίδι από την αρχή.

Μαξιλάρια

Δείχνουν υπέροχα στον καναπέ και τις πολυθρόνες αλλά μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για τη δημιουργία του πιο πρωτότυπων… μεταφορικών μέσων μέσα στο σπίτι! Τα ρίχνουμε στο πάτωμα και τα ονομάζουμε αεροπλάνο, πλοίο, αυτοκίνητο. Τα παιδιά μπαίνουν αμέσως στο νόημα, ανεβαίνουν πάνω τους και ξεκινάνε για το πιο όμορφο ταξίδι. Το πιο πιθανό να σας “μαλώσουν” αν εσείς περπατάτε δίπλα τους στο πάτωμα. Είναι η θάλασσά τους! (Αν βάλετε και γύρω γύρω από τα μαξιλάρια ένα μπλε ή ένα άσπρο σεντόνι που να θυμίζει θάλασσα ή σύννεφα, τότε έχετε φτιάξει το πιο “αληθοφανές” σκηνικό!)

Περιτύλιγμα με φυσαλίδες

Γνωστό για τη χαλαρωτική δράση του στους… μεγάλους, είναι εξίσου διασκεδαστικό για τα παιδιά που δεν χορταίνουν να σκάνε τις φυσαλίδες με τα χέρια ή να τις πατάνε με τα πόδια τους. Αν έχετε μεγάλη επιφάνεια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν θάλασσα ή σύννεφα στην δραστηριότητα με τα μαξιλάρια (Νο.5).

Μαγνητάκια στο ψυγείο

Είναι πολύ πιθανό το ψυγείο σας εξωτερικά να είναι ήδη γεμάτο με ζωγραφιές, φωτογραφίες, λίστες και φυσικά με μαγνητάκια… Κατεβάστε τα λοιπόν όλα κάτω και δώστε στο παιδί την πρωτοβουλία να τα κολλήσει όλα ξανά, όπως του αρέσει! Τα παιδιά πάντα νιώθουν όμορφα όταν τα χρίζουμε υπεύθυνα για κάτι ενώ η ίδια η δραστηριότητα από μόνη της είναι πολύ διασκεδαστική!

Παλιά ρούχα

Πολλές φορές τα πετάμε για να μας αδειάσουν τη γωνιά (ή τα χαρίζουμε αν είναι σε καλή κατάσταση) αλλά σκεφτείτε τι δυναμική μπορεί να έχει ένα μεγάλο κουτί με τα τρυπημένα ή ξεβαμμένα σας ρούχα για τα παιδιά που ούτως ή άλλως λατρεύουν τις μεταμφιέσεις. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε πάντα ακριβές στολές για να δίνουμε στα παιδιά το κίνητρο να μεταμορφωθούν, να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες και να μπουν σε άλλους ρόλους… Το παλιό πουκάμισο του μπαμπά, ένα κασκόλ, μια φούστα που για την κόρη σας θα γινόταν ένα υπέροχο… φουστάνι δίνει στα παιδιά τις πιο αστείες και έξυπνες αφορμές για ιστορίες!

Χρυσόχαρτο

Κι εδώ οι δυνατότητες είναι πολλές. Μπορεί να τυλίξουν με αυτό κάποια παιχνίδια ή αντικείμενα και να σας τα δείξουν για να μαντέψετε τι κρύβεται από κάτω. Μπορεί να είναι το χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα, στην ιστορία “μαγαζί” που παίζουν και είναι οι ιδιοκτήτες. Ή να δώσει το σχήμα στις πιο ξεχωριστές κατασκευές. Εύπλαστο και με μοναδικό χρώμα, μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα τα μεταλλικά χαρτόνια ή να συνδυαστεί με τις άλλες χειροτεχνίες των παιδιών ως ξεχωριστή πινελιά!

Πομ-πομς

Να ένας… αθόρυβος τρόπος διασκέδασης των παιδιών που κινητοποιεί παράλληλα τις αισθητηριακές τους δεξιότητες ενώ εσείς κερδίζετε λίγα λεπτά… ησυχίας! Σκοπός τους παιχνιδιού μπορεί να είναι η διάκριση τους σε χρώματα και η τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά σακουλάκια ή και η δημιουργία μοτίβου, δηλαδή η διάταξη συγκεκριμένων χρωμάτων σε μια σειρά που επαναλαμβάνεται.

Είναι σίγουρο πως και τα ίδια τα παιδιά θα σας καθοδηγήσουν στις συγκεκριμένες δραστηριότητες και θα σας δείξουν και τρόπους παιχνιδιού αλλά και συνδυασμού υλικών που δεν είχατε φανταστεί! Άλλωστε η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι ανεκτίμητη.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται...
spot_img

Newsletter

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Άγιος Βαλεντίνος – DIY παιδικές κατασκευές

Η κάρτα της αγάπης Το καλύτερο δώρο για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πάντα χειροπιαστό, γεμάτο γλυκές και αληθινές ευχές και πολύ χρώμα. Θα χρειαστούμε ένα ροζ...

Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις για το 6ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά Η Nannuka, σας προσκαλεί στο 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Πραγματοποίηση φετινής διοργάνωσης Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται...

Αινίγματα για παιδιά

Πολλά πολλά αδερφάκια, πιασμένα από τα χεράκια. Τι είναι; Διαβάστε τα καλύτερα αινίγματα!

Regio Emilia – δραστηριότητες και παιχνίδια

Εσύ, έχεις ακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, σύμφωνα με τη Reggio Emilia;

Μουσική προπαιδεία – Δραστηριότητες

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς, αλλά και παιδαγωγοί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εξοικειώνονται με τα πολλά οφέλη της μουσικής στη μάθηση, φαίνεται να υπάρχει...

Καλοκαιρινές κατασκευές για να κάνετε με τα παιδιά

Το καλοκαίρι έφτασε και το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν αργεί... Αυτό σημαίνει πως η δημιουργικότητα των παιδιών, θα κατακλύσει τους χώρους...

Εξωτερικές δραστηριότητες για παιδιά

Καθώς ανοίγει ο καιρός όλοι, μικροί και μεγάλοι, θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ξεκινούν να...

Τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα – Πώς θα παίξετε μαζί τους;

Ως νέοι γονείς ή μελλοντικοί γονείς, συχνά θα αναρωτιέστε για το ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για νεογέννητα. Αλλά και το πώς θα παίξετε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.