ΛΟΑΤΚΙ+ και εκπαίδευση στα σχολεία – Το όπλο κατά της ομοφυλοφοβίας

ΠαιδίΕκπαίδευσηΛΟΑΤΚΙ+ και εκπαίδευση στα σχολεία - Το όπλο κατά της ομοφυλοφοβίας

Η σημερνή ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη των ομοφοβικών συμπεριφορών. Η καθημερινότητα μας δίνει δυστυχώς, πολλά παραδείγματα ομοφοβικών συμπεριφορών και καταστάσεων, που άλλοτε δημοσιοποιούνται και θέτουν σε έντονες σκέψεις την κοινή γνώμη κι άλλοτε παραμένουν ξεχασμένες, μη δημοσιοποιημένες. Η ομοφοβία είναι εκείνη που καλλιεργεί την ημιμάθεια, την ρατσιστική αντιμετώπιση της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα οφείλει να μη στιγματίζεται και να σταματήσει να ονομάζεται με αυτό τον τρόπο. Η διαφορετικότητα μπορεί να ενταχθεί στην κανονικότητα. Το κανονικό και το όμορφο αποτελούν υποκειμενικές έννοιες.

ΛΟΑΤΚΙ τι σημαίνει;

Πρόκειται για συντομογραφία, που περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό  και την ταυτότητα του φύλου. Αλλά, μερικές φορές είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε άνθρωπος που δεν είναι ετεροφυλόφιλος, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σεξουαλικές ταυτότητες και τις ταυτότητες του φύλου που καλύπτει ο όρος.

 • Λεσβίες: είναι οι γυναίκες που νιώθουν σωματική, ρομαντική και συναισθηματική έλξη για άλλες γυναίκες.
 • Ομοφυλόφιλοι: περιλαμβάνει τους ανθρώπους που νιώθουν σωματική και συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου.
 • Αμφιφυλόφιλοι: είναι οι άνθρωποι που νιώθουν σωματική και συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου ή για άτομα διαφορετικού φύλου. Οι άνθρωποι ίσως να νιώθουν αυτή την έλξη με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό στη διάρκεια της ζωής τους. Οι αμφιφυλόφιλοι δεν είναι ανάγκη να έχουν ιδιαίτερες σεξουαλικές εμπειρίες.
 • Τρανς: αυτός ο όρος αφορά ανθρώπους των οποίων η ταυτότητα του φύλου και/ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι διαφορετικά από το φύλο της γέννησής τους. Πολλά τρανς άτομα λαμβάνουν ορμονική θεραπεία έτσι ώστε το σώμα τους να έρθει σε ισορροπία με την ταυτότητα του φύλου. Κάποιοι κάνουν και ανάλογες χειρουργικές επεμβάσεις. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους τους τρανς. Η ταυτότητα ενός τρανς δεν εξαρτάται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση ή τις χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Queer: αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος. Τυπικά, για ένα queer άτομο οι όροι λεσβία, ομοφυλόφιλος και αμφιφυλόφιλος είναι πολύ περιοριστικοί με πολλά στοιχεία που πιστεύουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο queer για να περιγράψουν την ταυτότητα του φύλου και/ή την έκφραση του φύλου.
 • Ίντερσεξ: είναι τα άτομα τα οποία έχουν διαφορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναπαραγωγικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του θηλυκού ή του αρσενικού (είναι το Intersex από το LGBTQIA+).

Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους.

Το σχολείο σημαντικός φορέας διαμόρφωσης μη ομοφοβικής & ομοφυλοφοβικής συμπεριφοράς

Ο καταλληλότερος φορέας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας μη ομοφοβικής και μη ομοφυλοφοβικής κοινωνίας είναι το σχολείο. Όπως αντιλαμβανόμαστε, το σχολείο οφείλει να αναλάβει έναν νέο ρόλο, ώστε να διαμορφώσει νέους πολίτες με αξίες, με πρότυπα. Βασική προϋπόθεση είναι η ελεύθερη έκφραση, δίχως ταμπού και προκαταλήψεις. Επιπλέον, απαραίτητη κρίνεται η ένταξη μαθημάτων που προωθούν την ποικιλομορφία και ενισχύουν την ιδέα του ακτιβισμού. Απαιτούνται συστηματικές ενέργειες για αναπροσαρμογή, διόρθωση ή επαναπροσδιορισμό εννοιών, νόμων, αξιών, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής και την ελαχιστοποίηση των παραγόντων που σπέρνουν ομοφοβικές συμπεριφορές σε ένα μέρος ή στην ολότητα ενός πληθυσμού ενάντια σε μια φαινομενικά και μόνο ισχυρότερη ομάδα ατόμων.

Σε αυτό το άρθρο, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και απαντάμε στο ερώτημα, “Τι πρέπει να συμπεριληφθεί στα σχολεία σε σχέση με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την αποδοχή και τον σεβασμό ως προς κάθε ανθρώπινη υπόσταση;”. Η διδασκαλία σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στα σχολεία θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση μεταξύ των μαθητών όπως και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως ο ομοφοβικός εκφοβισμός, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές. Επιπλέον, θα κατανοήσουμε και θα μάθουμε για τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω του αποκλεισμού των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και μαθητών.

Η λέξη ΛΟΑΤ είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ+, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως Διεμφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBTQ+(Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender και Queer) ή GLBT+ (Gay, Lesbian, Bisexual και Transgender).. Είναι ένας όρος χωρίς αποκλεισμούς που επινοήθηκε για να καθορίσει την ποικιλόμορφη σεξουαλική και έμφυλη ταυτότητα των ανθρώπων. Χρησιμοποιείται για να απεικονίσει ότι ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από στρέιτ και σεξουαλικά όντα, αλλά αποτελείται από διαφορετικά άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες στο φάσμα της σεξουαλικότητας.

Υπάρχει μια αναβάθμιση στον όρο, και τώρα αναφέρεται ως ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο σημαίνει Λεσβία, Γκέι, Αμφιφυλόφιλος και Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ίντερσεξ και Ασεξουαλικός.

Ενώ ιδανικά, ο καθένας είναι ελεύθερος να αγαπήσει όποιον επιλέξει και να είναι όποιος επιλέξει, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και μερικές φορές ακόμη και βία επειδή είναι απλά ο εαυτός τους. Αντιμετωπίζουν διακριτική συμπεριφορά κι εκφοβισμό.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της αναγνώρισης ως ΛΟΑΤΚΙ+ είναι οι παρακάτω:

Άρνηση ύπαρξης ποικίλης σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.

Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα. Όπως κι ότι ένα άτομο μπορεί να ταυτοποιηθεί οπουδήποτε σε αυτό το φάσμα. Υπάρχουν πολλά φύλα και σεξουαλικές ταυτότητες στον κόσμο, αλλά μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην πιστεύουν σε αυτή την αλήθεια. Αυτή η άρνηση της ύπαρξής τους δημιουργεί πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Εμφάνιση ομοφοβικής και τοξικής συμπεριφοράς

Αν οι άνθρωποι δεν αρνούνται την ύπαρξή τους, τότε επιλέγουν να τους βασανίζουν και να τους παρενοχλούν. Το να τους αποκαλεί κάποιος με συκοφαντίες, υποτιμητικούς όρους είναι ένας τρόπος να τους προκαλέσει ψυχική δυσφορία. Μερικές φορές τα πράγματα παίρνουν μια ασταθή στροφή και η τοξική συμπεριφορά γίνεται ακόμη και θανατηφόρα.

Εκφοβισμός ή απομόνωση

Το επόμενο βήμα μετά την τοξική συμπεριφορά είναι ο εκφοβισμός. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υφίστανται μεγάλο εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είτε πρόκειται για την επιλογή της εμφάνισης, των ρούχων ή του συντρόφου τους. Ο εκφοβισμός μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς ακόμη και στην παιδική ηλικία και δεν περιορίζεται απαραίτητα σε ξένους ή συνομηλίκους. Μερικές φορές τα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στον εκφοβισμό. Υποφέρουν επίσης από απομόνωση και αποκλείονται από την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ως εκ τούτου, πολλές φορές, οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές μεγαλώνουν για να γίνουν μοναχικοί και κοινωνικά μη αποδεκτοί.

Γιατί είναι απαραίτητο να διδάξετε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στα σχολεία;

 • Η σεξουαλική αγωγή θα έπρεπε  να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού προγράμματος σπουδών. Στόχος πρόκειται να είναι η ευαισθητοποίηση για το ανθρώπινο σώμα, τους μηχανισμούς του και να ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν μόνο σε ασφαλείς και υπεύθυνες σεξουαλικές πρακτικές.
 • Αλλά συχνά, η σεξουαλική εκπαίδευση που διδάσκεται στους μαθητές καλύπτει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό πληροφοριών. Επικεντρώνεται κυρίως στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις σχέσεις του ίδιου φύλου. Αυτό αποδεικνύει ότι η σεξουαλική εκπαίδευση που διδάσκεται στα σχολεία δεν είναι χωρίς αποκλεισμούς, και αυτό θα μπορούσε να βλάψει τους μαθητές στο σχολείο, είτε πρόκειται για ΛΟΑΤΚΙ+ είτε όχι.
 • Τα παιδιά στο σχολείο διαθέτουν νέα μυαλά με μεγάλη δυνατότητα εντύπωσης. Εάν διδάσκονται σήμερα για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, τότε είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν υιοθετώντας έννοιες όπως η συμπερίληψη, ο σεβασμός.
 • Οι μαθητές που ταυτίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να αισθάνονται παραμελημένοι και να κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό λόγω του φόβου αποκλεισμού από τον εκφοβισμό. Αλλά αν δημιουργηθεί επίγνωση και δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, τότε είναι πιο πιθανό να υπερασπίζονται την ταυτότητά τους και να είναι άνετοι.
 • Είναι κοινωνική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα και τους δίνονται τα δικαιώματα που τους αξίζουν.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές στα σχολεία.

Προσποιούνται την ταυτότητά τους

Προσπαθώντας να ενταχθούν σε μια κοινωνική ομάδα αναγκάζουν τον εαυτό τους να ανήκει σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν αισθάνονται άνετοι, προσποιούμενοι ότι είναι κάποιοι άλλοι. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται από πολλούς μαθητές που προσποιούνται την ταυτότητά τους μόνο και μόνο για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με το να είναι ΛΟΑΤΚΙ+. Επίσης, λαχταρούν να συνδεθούν με τους συνομηλίκους τους και να ζήσουν μια «φυσιολογική ζωή».

Σχέσεις

Αυτοί οι μαθητές συχνά έχουν κακές διαπροσωπικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους λόγω στερεοτύπων και παρανοήσεων. Μερικές φορές είναι δύσκολο γι’ αυτούς να κάνουν φίλους. Αλλά ακόμη και οι προσωπικές σχέσεις τους επηρεάζονται αρνητικά λόγω του στιγματισμού που συνδέεται με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το να αφιερώσουμε χρόνο και να διδάξουμε σήμερα, σε όλους τους μαθητές τι σημαίνει να έχει ο καθένας δικαιώματα και να υποστηρίζει την ταυτότητά του, αλλά και να μάθουμε να σεβόμαστε την κάθε ανθρώπινη υπόσταση, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα το να οργανώσουμε μια διδασκαλία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο σχολείο έχει τα παρακάτω οφέλη:

 • Προσφέρει ελευθερία στους μαθητές να είναι ανοιχτοί για τον εαυτό τους.
 • Παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τους μαθητές να συμμετέχουν και να είναι άνετοι.
 • Δημιουργεί επίγνωση σχετικά με τις σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο.
 • Εξαλείφει μύθους και στερεότυπα που χρησιμοποιούνται κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών, ακόμη και των εκπαιδευτικών.
 • Δημιουργεί έναν ελεύθερο χώρο όπου άτομα που ανήκουν σε διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς μπορούν να συνυπάρξουν.
 • Οι σημερινοί μαθητές θα γίνουν ενήλικες και θα διαμορφώσουν τον κόσμο. Έτσι, επηρεάζοντάς τους με θετικό τρόπο μπορούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο και χωρίς αποκλεισμούς μέρος.

Τι πρέπει να συμπεριληφθεί στην εκπαίδευση

Η ποικιλομορφία στους ρόλους των φύλων, την έκφραση, τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου, τον προσανατολισμό. Οι μαθητές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα.

Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τους νόμους των ΛΟΑΤΚΙ+, ώστε να μην υφίστανται αδικία λόγω των περιορισμένων γνώσεων σχετικά με τους νόμους και τα δικαιώματά τους.

Η σεξουαλική αγωγή δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ετεροφυλόφιλους. Οι σχέσεις του ίδιου φύλου ή οι διεμφυλικές σχέσεις θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη σεξουαλική αγωγή.

Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε την ομοφυλοφοβία, με το να εκπαιδευόμαστε, να καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση, τον  σεβασμό και την αποδοχή από νεαρές ηλικίες!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του HugMag μέσα από το Google News.

Πρόσφατα

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει...
spot_img

Newsletter

Απαγορευμένες τροφές για το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία συνέπεια διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης, στη δράση της ή και στα δύο. Η...

Λόγοι υγείας που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά και λύσεις

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες και προβλήματα υγείας, τα οποία απασχολούν συχνά τα παιδιά και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, οι οποίοι θέλουν να βρουν...

Ζωγραφιές για εκτύπωση / Θεματικές ανά εποχή

Ζωγραφίζουμε παρέα, μοναδικά σχέδια, για κάθε περίσταση! Κατεβάστε τα Activities Books με τη κάθε θεματική παρακάτω. Πασχαλινές ζωγραφιές για εκτύπωση Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο...

Η νέα πλατφόρμα κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι έτοιμη!

Αν είσαι μαθητής-τρια ή γονέας μαθητή που έχει βιώσει σχολικό εκφοβισμό, μπορείς να κάνεις αναφορά περιστατικού στη νέα πλατφόρμα σχολικού εκφοβισμού του gov.gr. Λόγοι αναφοράς Σύμφωνα...

Υιοθεσία σκύλου – Καταφύγια και ΜΚΟ που μπορείς να επισκεφτείς

Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο, μέσα από τις πράξεις μας. Μια από τις πολλές πράξεις, που μπορούν...

Συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πιο κοινά πρώιμα σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Απουσία περιόδου: Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει περάσει μια εβδομάδα ή...

Νανουρίσματα – Οι πιο γλυκές μελωδίες

Τα νανουρίσματα αποτελούν έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ του παιδιού και του φροντιστή. Έχουν την μαγεία να ηρεμούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά, για έναν...

Οι πιο δύσκολοι γλωσσοδέτες… Ώρα για πολύ γέλιο

Οι γλωσσοδέτες, έχουν μια μακρά παράδοση στην Ελλάδα, πρόκειται για φράσεις ή σειρές λέξεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο...

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι αν αγαπάτε την τέχνη

Είναι γεγονός ότι η τέχνη βρίσκεται παντού και βασίζεται κυρίως στην εμπειρία. Είναι “γεννημένη” για να αφυπνίζει όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.