Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Τips για καλύτερη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά!

tips για καλύτερη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά

Αν κάτι χαλάρωσε την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών για τα παιδιά και την οικογένεια αυτό είναι το πρόγραμμα. Οι κανόνες για τα ωράρια ύπνου και φαγητού, «screen time», τακτοποίησης του δωματίου… ξεχείλωσαν και η επάνοδος στη 12η Σεπτεμβρίου μοιάζει με άθλο! Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο να γίνει μέσα σε μια ημέρα. Υιοθετούμε, λοιπόν,  ένα μεταβατικό πρόγραμμα προσαρμογής και προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε κλιμακώνοντας όσο πλησιάζουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ας δούμε κάποια επιμέρους tips που θα βοηθήσουν την ομαλή ένταξη στην back to school εποχή:

 

Tips για καλύτερη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά

 

1. Ανακαίνιση… τώρα!

Ξεκινάμε με το δωμάτιο τους. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για ένα ξεσκαρτάρισμα, για «απόσυρση» παλιών παιχνιδιών, άχρηστων αντικειμένων, χαρτικών που απλώς στέκονται μέσα στη μέση και θα περιορίζουν τον ωφέλιμο χώρο μελέτης και παιχνιδιού. Απαλλασσόμαστε από τα «άχρηστα» της περσινής χρονιάς για να καλωσορίσουμε τα χρήσιμα της χρονιάς που μας έρχεται!

 

2. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν… αγοράζουν!

Ποιος ο λόγος να αφήσουμε την αγορά της σχολικής τσάντας και κασετίνας για την προηγούμενη μέρα της έναρξης, με όλον τον πανικό της τελευταίας στιγμής; Πέρα από το ότι θα γλυτώσουμε το το τρέξιμο, αν πάρουμε από τώρα τη σχολική τσάντα βοηθάμε στην εξοικείωση του παιδιού στον ρόλο του ως μαθητή, στο επόμενο στάδιο που θα ακολουθήσει. Την τοποθετούμε σε περίοπτη θέση στο δωμάτιο και αποτελεί το καμάρι του παιδιού και το σύνθημα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

3. Είναι στο πρόγραμμα!

Επαναφέρουμε, δειλά-δειλά στην αρχή πιο αποφασιστικά στη συνέχεια, κάποιες «παραγράφους» από το πρόγραμμα του χειμώνα. Λιγότερη “screen time”, λιγότερος ύπνος με τηλεόραση στον… καναπέ, τακτικές ώρες γευμάτων ενώ κάθε εβδομάδα περιορίζουμε την ώρα που τα παιδιά πάνε για ύπνο κατά ένα μισάωρο. Γιατί πώς θα καταφέρουμε ένα παιδάκι που έχει συνηθίσει να κοιμάται μετά τις… έντεκα το βράδυ και να ξυπνάει μετά τις δέκα το πρωί, να κοιμάται στις εννέα και να ξυπνάει στις… εφτά; Μικρές αλλαγές στην αρχή που πρέπει όλοι μαζί να τηρήσουμε στο σπίτι για να περάσουμε στα παιδιά τη νέα συνθήκη!

 

4. Επιχείρηση: εξοικείωση!

Ναι μεν μπορεί να μην είναι τα Χριστούγεννα και τα δώρα του Αη Βασίλη που περιμένουν τα παιδιά αλλά η προσδοκία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς λειτουργεί στα περισσότερα παιδιά θετικά, ως αφορμή να ξαναδούν τους φίλους τους ή να χρησιμοποιήσουν την καινούρια τους τσάντα (γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα είναι δική τους επιλογή, ότι θα τους αρέσει). Φτιάχνουμε μαζί ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης και κάνουμε τη μέρα της έναρξης μεγάλο γεγονός! Τα παιδιά λατρεύουν τις… ιεροτελεστίες!

 

5. After school δραστηριότητες

Συζητάμε με τα παιδιά ποιες θα είναι εκείνες οι δραστηριότητες που θα ήθελαν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν παράλληλα με τη σχολική τους πορεία. Προσπαθούμε να μην έχουν όλες εκπαιδευτικό χαρακτήρα, να στοχεύουν και στην ψυχαγωγική, αθλητική ή καλλιτεχνική του αγωγή αλλά και στην αποφόρτισή του από το άγχος των κυρίως μαθημάτων του. Αποφασίζουμε αν θα έχουν τον χαρακτήρα ιδιαίτερου ή ομαδικού μαθήματος ενώ αποφεύγουμε την υπερφόρτωσή του με δραστηριότητες ή με ενδιαφέροντα που ουσιαστικά δεν είναι της επιλογής του.

 

6. Για να μην πελαγώσουμε με το διάβασμά τους

Οι βάσεις για το σωστό διάβασμα, τα κατάλληλα εργαλεία που θα χτίσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του, η οργάνωση της μελέτης του είναι μια απαιτητική διαδικασία που αναλαμβάνουν οι γονείς. Πολλές φορές καταλήγει σε άσκοπες συγκρούσεις και  χάσιμο χρόνου που θα μπορούσε να αξιοποιείται πιο δημιουργικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνετε την έρευνα σας και να βρείτε τον καταρτισμένο δάσκαλο ή καθηγητή που θα αναλάβει αυτό το σύνθετο καθήκον ενώ εσείς θα κερδίζετε χρόνο και ενέργεια για αληθινή επικοινωνία με τα παιδιά σας και ουσιαστική διαπαιδαγώγηση.

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση: ένα πολύτιμο εργαλείο!

από την Αποστολία Νάκα Ως μητέρα και βρεφονηπιοκόμος ήθελα πολύ να αναπτύξω την ενσυναίσθηση γιατί,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *