Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Τα δικά μου μυστικά για την αλλαγή της πάνας!

αλλαγή της πάνας

από τη Λέλα Δρίτσα Ψαρρού

Πριν γίνω μαμά, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσες στιγμές θα περνούσα με το μωρό μου πάνω από το στρωματάκι αλλαγής του. Μετά τα πρώτα αλλάγματα, όμως, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω αυτές τις στιγμές όσο πιο εύκολες και διασκεδαστικές γινόταν, ιδίως μετά τους δύο-τρεις πρώτους μήνες που μπορούσε να συμμετέχει και το ίδιο στη διαδικασία και να αισθάνεται την παρουσία μου πιο ενεργά.

Αυτό που είχα πάντα υπόψη μου ήταν ότι η αλλαγή της πάνας είναι μια ευκαιρία επικοινωνίας με το μωρό, χρόνος για bonding και για μερικά έξτρα… χαδάκια. Ενώ, βέβαια οι μήνες περνούσαν, έπρεπε να αναπροσαρμόζω τις τακτικές μου στα νέα “δεδομένα”, καθώς κάποιες φορές στο άκουσμα και μόνο πως ήρθε ώρα για αλλαγή της πάνας,  ξεκινούσε κυνηγητό μέσα στα δωμάτια!

Αυτά είναι, λοιπόν, τα δικά μου μυστικά που έκαναν την ώρα του αλλάγματος, τη “δική μας” ώρα- αφορμή για επαφή, παιχνίδι και χάδι!

1. Το πρώτο που έκανα ήταν να διαμορφώσω ένα σταθερό χώρο για την αλλαγή, ελκυστικό στα μάτια ενός μωρού με παιχνιδάκια που έμεναν μόνιμα εκεί ώστε να τα συνδυάσει με τον χώρο και να περιμένει να τα παίξει μόνο εκεί, με μαλακό και άνετο στρωματάκι αλλαγής και “έξτρα” παιχνιδάκια αντιπερισπασμού που τα έβγαζα από το ντουλάπι ως από μηχανής… παιχνίδια όταν το μωρό δεν συνεργαζόταν!

αλλαγή της πάνας

2. Προσπάθησα επίσης κάθε φορά να εισάγω μια λογική ιεροτελεστίας ώστε να ξέρει και να περιμένει τα βήματα και να συμμετέχει με χαρά σε αυτά. Καθιέρωσα το τραγουδάκι μας που αρχικά το έλεγα εγώ μέχρι να ακούσω με χαρά τις πρώτες τραγουδιστές συλλαβές κι από την κόρη μου, ενώ τη μελωδία συνόδευε μασάζ που ακολουθούσε πάντα μετά το πλύσιμο. Και ποτέ δεν σηκωνόμασταν από το στρωματάκι χωρίς ένα φιλί.

3. Ό,τι κι αν κάναμε, πάντα είχα στο νου μου το θέμα της ασφάλειας. Ούτε δευτερόλεπτο δεν άφηνα το χέρι μου απ’ το παιδί (καθώς ποτέ δεν ξέρεις για πότε μπήκε στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής και θα κάνει την επόμενη απρόβλεπτη κίνηση για να σηκωθεί και να γυρίσει- κίνηση που δεν υπολόγιζες!) ενώ ό,τι χρειαζόμουν φρόντιζα να είναι πάντοτε δίπλα μου και να αποφεύγω τις περιττές μετακινήσεις. Ποιος είπε ότι δεν χρειάζεται οργάνωση;

4. Χάρη στις πάνες Agnotis δεν χρειάστηκε να βρεθώ στην… περιπετειώδη θέση να απλώσω το χέρι μου για πάνα στη μέση της νύχτας και να βρω άδειο το πακέτο! Παραγγέλνοντας από το σπίτι, σε προκαθορισμένα διαστήματα τις πάνες στο μέγεθος που ήθελα τις παρελάμβανα στην πόρτα μου με δωρεάν μεταφορικά κι έβγαλα από πάνω μου τον εφιάλτη του “ξέμεινα από  πάνες” αλλά και του κυνηγιού των προσφορών στα σουπερμάρκετ καθώς οι πάνες Agnotis προσφέρονταν σταθερά σε οικονομική τιμή.

5. Δύσκολα θα αποφύγει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια που το παιδί φοράει πάνες τους ερεθισμούς, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή είτε λόγω κάποιας αδιαθεσίας ή επειδή μια πάνα έμεινε λίγο περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, είτε λόγω κακής χημείας της πάνας με την επιδερμίδα του μωρού. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που με κέρδισαν οι πάνες Agnotis που η απαλή βαμβακερή και δερματολογικά ελεγμένη υφή τους απομάκρυνε την υγρασία από την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα ενώ ο ανατομικός σχεδιασμός τους χάριζε μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο μωρό.

Και μια συμβουλή. Όσο κι αν εύχεστε να περάσετε στο επόμενο στάδιο του μωρού σας, όπου θα είναι σε θέση να κάνει περισσότερα πράγματα μόνο του και να έχετε εσείς πια μεγαλύτερη… ελευθερία κινήσεων, θα έρθει πάντα η στιγμή που θα αναπολήσετε τις στιγμές που το φροντίζατε και του αλλάζατε την πάνα. Γι’ αυτό, απολαύστε τις!

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

κρίσεις θυμού

Κρίσεις θυμού: απλώς, πάρε ανάσα!

Οι περισσότεροι γονείς ή παιδαγωγοί έχουμε βρεθεί εκεί. Σε αυτή την έκρηξη συναισθημάτων του παιδιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *