Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Πρώτη Δημοτικού: οδηγός «επιβίωσης» για γονείς και παιδιά!

πρώτη δημοτικού

Από την Βασιλική Τσούτσου

Κι εκεί που έπινε μόνο γάλα, ξυπνάς ένα πρωί κι ακούς από την κουζίνα «Άντε μαμά… Θα αργήσω στο σχολείο!» Προσπερνάς το σoκ που σου προκαλεί η συνειδητοποίηση της ηλικίας του αλλά το νέο, μεγάλο σχολείο με τα πολλά παιδάκια που τρέχουν, παίζουν και διαφωνούν γύρω σου σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Είναι το πρωτάκι σου. Το χέρι που σε κρατά σφικτά και σε τραβά στην πόρτα είναι δικό του. Η τάξη μπροστά σου είναι η Πρώτη Δημοτικού. Και τώρα; Μεγάλωσε. Αλλά με χρειάζεται το ίδιο; Σταματώ τον ειρμό των δεκάδων ερωτημάτων που ίσως έχεις, για να απαντήσω.

Το πρωτάκι μας δεν είναι τίποτα άλλο από το παιδί που μέχρι προχτές γεμίζαμε φιλιά. Ακολουθεί τα βήματά μας και μεγαλώνει και ανοίγει τα φτερά του. Μέσα από τον χρόνο που περάσαμε μαζί του, του δώσαμε όλα τα εφόδια και την ελευθερία να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει ένα παιδί με αξίες και ενσυναίσθηση, αυτόνομο και  με αυτοπεποίθηση. Δεδομένου ότι μία φορά θα περάσει από το δημοτικό σχολείο, παραμερίζουμε τα όποια άγχη μας και ζούμε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία μαζί του.

Οπλιζόμαστε με άπειρη υπομονή και μπόλικη δόση χιούμορ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της πρώτης αυτής τάξης με τις περισσότερες απαιτήσεις και τα μαθήματα που ξαφνικά πρέπει να διαβάζει και ξεκινάμε. Επειδή το πρώτο διάστημα είναι χρόνος προσαρμογής, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία να κάνουμε τη μάθηση παιχνίδι. Ο Πινόκιο μπορεί να αποκτήσει δεκάδες μύτες  που μπαίνουν και βγαίνουν σε προσθαφαιρέσεις, ο κακός λύκος περνούσε το δάσος και μετρούσε τα δέντρα που είχαν κουκουνάρια, η αλφαβήτα έγινε καμβάς ζωγραφικής και πάνω του βρέθηκε το αυγό- το βόδι- η γόμα- το δάκρυ, και ο ουρανός που σε λίγο γεμίζει  πολλά μαύρα σύννεφα θυμίζει ζώα και σχήματα!

Προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες του νηπιαγωγείου και να θέσουμε όλη την οικογένεια σε ένα νέο πρόγραμμα  το οποίο θα περιλαμβάνει εξωσχολικές εκπαιδευτικού τύπου δραστηριότητες  που όμως θα είναι και ψυχαγωγικές. Θέατρο και κινηματογράφο, παιδότοπους, επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή σε ημερίδες όπου τα παιδιά θα παίζουν και θα μαθαίνουν μαζί.

Χτίζουμε ένα σωστό τρόπο μελέτης ώστε για τα επόμενα χρόνια να είναι εντελώς ανεξάρτητο, κρατώντας για μας το ρόλο του βοηθού- επιμελητή. Αυτό σημαίνει πως δεν λύνουμε τις ασκήσεις του ούτε κάνουμε τις εργασίες του. Λύνουμε τις απορίες του και το βοηθάμε να κατανοήσει, δίνουμε οδηγίες χωρίς όμως να δίνουμε τη λύση! Είναι η υποχρέωση του και καθήκον του να τα κάνει μόνος-η!

Αγκαλιάζουμε τους νέους του φίλους και του δείχνουμε  εμπιστοσύνη σε ότι αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις. Δίνουμε απλόχερα τη γνώμη μας σε ό,τι το απασχολεί. Κυρίως, όμως, με το παράδειγμά μας δείχνουμε πώς συμπεριφέρονται οι πραγματικοί φίλοι μεταξύ τους. Έτσι, θα έχει το απαραίτητο «μέτρο σύγκρισης».

Η ύπαρξη μιας λέξης –κωδικού είναι πλέον απαραίτητη σε κάθε οικογένεια. Απέναντι στους κινδύνους που σήμερα ελλοχεύουν καλό θα ήταν τα άτομα άμεσου ενδιαφέροντος να έχουν συμφωνήσει σε μια λέξη ή φράση που θα προστατεύσει το παιδί από άγνωστα σε αυτό άτομα αν θελήσουν να το πλησιάσουν. Πολλά παιδιά έχουν σωθεί  χάρη σε αυτή την τεχνική.

Νομίζω πως έχεις πάρει την απάντησή σου. Το πρωτάκι σου πάντα θα σε χρειάζεται και τίποτα δεν αλλάζει τη μεταξύ σας σχέση. Σαν μια πεταλούδα ανοίγει τα φτερά του- ας θυμόμαστε όμως ότι είμαστε τα λουλούδια στα οποία καταφεύγουν για σιγουριά, σε άσχημους αέρηδες και για ξεκούραση. Αυτό, ως και τη μέρα που θα γίνουν εκείνα ένα λουλούδι για μια άλλη πεταλούδα.

 

H Βασιλική Τσούτσου είναι babysitter. Στη Nannuka θα βρείτε παιδαγωγούς με αξιολογήσεις, ειδικούς παιδαγωγούς και βοηθούς μελέτης με συστάσεις για να σας βοηθήσουν με το απαιτητικό έργο της μελέτης των μικρών μαθητών.

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

παράλληλη στήριξη

Παράλληλη στήριξη: μία πολύτιμη βοήθεια!

Οι ειδικοί παιδαγωγοί που προσφέρουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ειδικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *