Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Playdate: οδηγός επιτυχίας.

Οι γονείς νιώθουν πολλές φορές αμήχανοι μπροστά στην… κοινωνική ζωή των νηπίων τους. Τι πρέπει να κάνουν για να ενθαρρύνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών τους; Πώς μπορούν να ενισχύσουν τις φιλίες τους, που σίγουρα σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες δεν θυμίζουν και πολύ τις φιλίες των… ενηλίκων;

Τα playdate, ίδιως κατά τη διάρκεια των διακοπών που τα σχολεία είναι κλειστά, είναι μια πολύ καλή λύση! Σε γενικές γραμμές φροντίζουμε  να κρατούμε τον αριθμό των προσκεκλημένων φίλων μικρό (μέχρι τέσσερις), να επαναλαμβάνουμε τακτικά τις συναντήσεις ώστε να γίνεται μέρος της ζωής των παιδιών και να εξοικειώνονται καλύτερα με τα άλλα παιδιά και το παιχνίδι, να μην αντικαθιστούμε συνεχώς τους φίλους με καινούριους και να μην τραβάμε τη διάρκεια πέρα από το όριο αντοχής των παιδιών (2 ώρες το πολύ, 30 λεπτά-1 ώρα στα νήπια) γιατί μετά αρχίζουν οι… παρεκτροπές. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη- αν και φροντίζουμε να είναι διακριτική, συμπληρωματική και με διάθεση επιβράβευσης και όχι μαλώματος και τιμωρίας.

 

5 συμβουλές για επιτυχημένο παιχνίδι μεταξύ μικρών φίλων!

1. Παράλληλο παιχνίδι; Δεν επεμβαίνουμε.

Ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες, το “φαινόμενο” του παράλληλου παιχνιδιού αποτελεί απαραίτητο στάδιο κάθε playdate που… σέβεται τον εαυτό του. Η ανάγκη του παιδιού για ασφάλεια του υπαγορεύει να παίξει με το παιχνίδι που εκείνο επιλέγει και με τον δικό του τρόπο. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν περιλαμβάνει- τουλάχιστον αρχικά- τα άλλα παιδάκια που ακολουθούν μια παράλληλη πορεία, κάποια εκατοστά μόνο παραδίπλα. Δεν χρειάζεται πανικός! Ούτε αμέσως να θεωρήσετε ότι οργανώσατε ένα αποτυχημένο playdate…  Αν αφήσετε λίγο χρόνο να περάσει θα δείτε ότι τα παιδιά ρίχνουν κλεφτές ματιές το ένα στο παιχνίδι του άλλου, κάποιες φορές αντιγράφουν τι κάνει το άλλο παιδάκι ή το προσθέτουν στο δικό τους παιχνίδι ενώ κάπως αυτόματα και μαγικά κάποια στιγμή με μια τυχαία αφορμή, τα δυο παράλληλα παιχνίδια τέμνονται! Αν είχατε επέμβει από την πρώτη στιγμή με υποδείξεις, το πιο πιθανό είναι να είχατε κερδίσει μια τεράστια άρνηση ως αντίδραση αντίδραση και περιττή ένταση. Ακόμα όμως κι αν επιλέξουν όλη την ώρα να μην… συναντήθουν, θα το κάνουν ίσως την επομενη φορά που θα νιώθουν πιο οικεία…

2. Είναι οκ να μην μοιράζονται τα αγαπημένα τους παιχνίδια! 

Ας το παραδεχτούμε. Ακόμα και εμείς έχουμε ένα αγαπημένο αντικείμενο, συσκευή, βιβλίο που δεν αισθανόμαστε άνετα να μοιραστούμε με κάποιον άλλο!  Πόσο μάλλον το παιδί που έχει ακόμα έντονα αυξημένη την έννοια της ιδιοκτησίας και το «δικό μου» είναι η αγαπημένη του έκφραση- μετά το «μαμά», «μπαμπά» και το «τωρα»! Φροντίζουμε, λοιπόν, πριν από την έναρξη του playdate, να τοποθετήσουμε μαζί με το παιδί τα 2-3 αγαπημένα του παιχνίδια κάπου που να μην φαίνονται. Την ίδια στιγμή, συμφωνούμε μαζί του ότι όλα τα άλλα μπορεί να τα μοιραστεί με τους φίλους του. Πρόκειται για μια win-win συνθήκη: Και το παιδί κρατάει τα αγαπημένα του παιχνίδια… «δικά του» και την ίδια στιγμή  μοιράζεται τα υπόλοιπα με τους προσκεκλημένους του!

3. Οικοδεσπότης είναι το παιδί!

Εμπλέκουμε το παιδί σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας του playdate. Πόσα περιθώρια αποτυχίας μπορούν να υπάρξουν σε μια συνάντηση με τους φίλους του για παιχνίδι στην οποία το ίδιο έχει θέσει τους κανόνες, το πρόγραμμα, έχει διαλέξει τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια- ακόμα και τα σνακ που θα κολατσίσουν κατά τη διάρκειά του; Κάνοντας το παιδί να νιώθει ότι όλο αυτό το αφορά, συμμετέχει περισσότερο δημιουργικά ενώ αισθάνεται και το ίδιο υπεύθυνο για το αποτέλεσμα.

4. “Δεν θέλει να είναι φίλος μου!”

Τέτοιου είδους συναισθηματικές «συγκρούσεις» σε μια συνάντηση για παιχνίδι ειναι αναπόφευκτες με τον τρυφερό κι ευάλωτο ψυχισμό των νηπίων. Όσο και να νιώθετε τον πειρασμό να του πείτε ότι θα έχει παρα πολλές ευκαιρίες να κάνει αργότερα κι άλλους φίλους ή να του θυμίσετε τους φίλους που ήδη έχει και, τελοσπάντων, να χρησιμοποιήσετε την ενήλικη λογική σας για να τον παραηγορήσετε, καλό είναι να το αποφύγετε. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα έχει να δείξετε ότι αντιλαμβάνεστε τη στεναχώρια του κι ότι είστε δίπλα του. Δοκιμάστε να μοιραστείτε μαζί του μια ανάλογη εμπειρία που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια ή και μια τωρινή, για μια φίλη σας που νιώθετε να σας έχει ξεχάσει! Με έναν μαγικό τρόπο, αυτές οι εκμυστηρεύσεις λειτουργούν λυτρωτικά στα παιδιά και σηκώνουν το συναισθηματικό βάρος από τις πλάτες τους.

5. «Δεν θέλω να είμαι φίλος του!»

Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Αποφεύγουμε κι εδώ επιχειρήματα για να πείσουμε το παδί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί αισθάνεται έτσι. Αυτή η άρνηση μπορεί να μετατραπεί σε μια χρήσιμη ευκαιρία για να καταλάβουμε περισσότερο το παιδί μας, να συνειδητοποιήσουμε τα κίνητρα και τις ανάγκες του. Σίγουρα δεν το πιέζουμε να κάνει μια φιλία που δεν το εκφράζει αφού του εξηγήσουμε πρώτα με διακριτικό τρόπο ότι φερόμαστε ευγενικά και με σεβασμό σε όλους, ανεξάρτητα από το αν είναι φίλοι μας ή όχι.

 

Η Nannuka φροντίζει ώστε να γίνουν τα Playdate των παιδιών σας πιο δημιουργικά, γεμίζοντάς τις με ομαδικά παιχνίδια, crafts, κατασκευές, θεατρικά και εικαστικά acts και ελεύθερο παιχνίδι με επίβλεψη στον χώρο σας, ενώ εσείς αξιοποιείτε τον δικό σας χρόνο εκεί που επιθυμείτε!

Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι:

  1. Να αποφασίσετε πόσοι φίλοι του παιδιού σας θέλουν να αποτελούν την ομάδα του playdate. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για ομάδες παιδιών από τρία ως δέκα άτομα.
  2. Να αποφασίσετε τον χώρο στον οποίο θέλετε να πραγματοποιηθεί το playdate.
  3. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε στην παιδαγωγό δημιουργικής απασχόλησης της Nannuka!
Ελάτε να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα της συνάντησης, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά τους και τους αγαπημένους τους ήρωες.
Θα είναι frozen playdate ή θα έχει έναν αέρα από… χελωνονιτζάκια; Θα έχει χειροτεχνίες και κατασκευές ή πολλή… δράση; Κηπουρική ή παιχνίδια ρόλων;
Κάθε playdate είναι ξεχωριστό γιατί απευθύνεται στο δικό σας παιδί.
Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

κρίσεις θυμού

Κρίσεις θυμού: απλώς, πάρε ανάσα!

Οι περισσότεροι γονείς ή παιδαγωγοί έχουμε βρεθεί εκεί. Σε αυτή την έκρηξη συναισθημάτων του παιδιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *