Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Επενδύοντας στη γνώση: ιδιαίτερα ή φροντιστήριο;

ιδιαίτερα ή φροντιστήριο

Δεν υπάρχει γονιός που να μην παίρνει στα σοβαρά την εκπαίδευση των παιδιών του και να μην επενδύει στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της. Όσο και να θεωρούμε την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μια λιγότερο οικονομική λύση μήπως τελικά, μακροπρόθεσμα, αποδίδει τα ίδια καθώς σε λιγότερο χρόνο καλύπτεται περισσότερο ύλη αλλά και καλύτερα, για τους λόγους που αναφέρουμε στη συνέχεια:

  • Σεβασμός στο ρυθμό μάθησης του παιδιού. Δεν μαθαίνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο βηματισμό. Τα ιδιαίτερα μαθήματα δίνουν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα: την αξιοποίηση της δυναμικής του μαθητή ως ξεχωριστής προσωπικότητας και όχι ως μέσου όρου μιας φροντιστηριακής τάξης. Ιδιαίτερα, στις ξένες γλώσσες, αυτό έχει σημαντική εφαρμογή καθώς ένας καθηγητής ξένων γλωσσών στο σπίτι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τον ρυθμό προόδου ενός μαθητή και πάνω σε αυτόν χτίζει όλο το πλάνο μάθησής του.
  • Αποκλειστική προσοχή. Η ώρα του ιδιαίτερου μαθήματος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις ανάγκες ενός μαθητή. Αυτό σημαίνει έξτρα χρόνος για να λυθούν οι απορίες του, να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις και παραδείγματα, να επικεντρωθεί το μάθημα στις αδυναμίες του παιδιού και να δοθεί προτεραιότητα από τον καθηγητή στους τομείς που παρουσιάζει πραγματικές ελλείψεις.
  • Κάλυψη προσωπικών στόχων πέρα από το curriculum της τάξης. Είναι ένα πράγμα η κάλυψη της διδακτέας ύλης σε μια σχολική ή φροντιστηριακή τάξη κι άλλο ο εμπλουτισμός των γνώσεων ενός παιδιού ανάλογα με τις προσωπικές του ικανότητες. Γιατί να μένει πίσω ένα παιδί που έχει τις δυνατότητες να διδαχτεί πιο «προχωρημένες» γνώσεις και την ίδια στιγμή γιατί να μην γίνεται επανάληψη ξανά και ξανά σε γνώσεις που δεν έχουν ακόμα αφομοιωθεί, επειδή η ύλη υπαγορεύει αλλιώς;
  • Ευελιξία στον προγραμματισμό. Ο κάθε μαθητής μέσα στην εβδομάδα έχει καλύτερες μέρες και μέσα στην ημέρα καλύτερες ώρες που μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα και να είναι περισσότερο αποδοτικός. Παράλληλα, λειτουργεί λιγότερο αγχωτικά για όλη την οικογένεια η αίσθηση ότι ένα μάθημα μπορεί να αναβληθεί και να κανονιστεί εκ νέου αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα από το να ξέρουν ότι το παιδί θα μείνει πίσω χάνοντας μαθήματα.
  • Χτίσιμο αυτοπεποίθησης. Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως χάρη στην προσωπική σχέση δασκάλου- μαθητή που αναπτύσσεται, ο μαθητής δεν διστάζει να «ανοίγεται» περισσότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία, να συμμετάσχει πιο άμεσα, να μην διστάζει να ρωτάει απορίες, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός πιο ενεργού και σίγουρου για τον εαυτό του προφίλ.
  • Απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου μελέτης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δεξιότητα που θα ακολουθεί τον μαθητή σε όλα τα μαθητικά του χρόνια αλλά και κατά η διάρκεια της πανεπιστημιακής του μόρφωσης και ουσιαστικά σε ό,τι έχει να κάνει στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων στην ενήλικη επαγγελματική ζωή του. Η διαμόρφωση ενός προγράμματος μελέτης και οργάνωσης της σκέψης είναι σίγουρα ένα πολύτιμο εφόδιο ζωής, που όσο νωρίτερα ξεκινήσει τόσο πιο νωρίς θα αποδώσει.
  • Ιδανική λύση σε περίπτωση μαθησιακών δυσκολιών. Τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται να σκύψουν απάνω τους με αγάπη ειδικοί παιδαγωγοί, καταρτισμένοι ανάλογα ώστε να επικεντρώνουν κάθε φορά στις πραγματικές ανάγκες του μαθητή και στα δικά του χαρίσματα.
  • Λιγότερες εντάσεις μεταξύ γονέων-παιδιού. Στις μικρότερες ηλικίες όταν οι γονείς, εφόσον έχουν την ικανότητα, βοηθούν τα παιδιά τους με τη μελέτη των μαθημάτων π.χ. της γλώσσας, των μαθηματικών ή των αγγλικών πολλές φορές προκύπτουν περιττές εντάσεις, λόγω σύγχυσης των ρόλων αλλά και των προσδοκιών που έχουν οι γονείς από τα παιδιά και αντίστροφα. Ένας δάσκαλος μελέτης έρχεται να λύσει αυτές τις αντιπαραγωγικές προστριβές, απελευθερώνοντας παράλληλα χρόνο από τους γονείς για να τον διαθέσουν σε ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί, ενσαρκώνοντας τον αληθινό τους ρόλο, αυτόν του γονέα- και όχι του καθηγητή.

 

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

παράλληλη στήριξη

Παράλληλη στήριξη: μία πολύτιμη βοήθεια!

Οι ειδικοί παιδαγωγοί που προσφέρουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ειδικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *