Προηγούμενο άρθρο
Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someoneShare on Facebook
Read on Mobile

Αλλάζοντας κέντρο προσχολικής αγωγής: 10 tips για μια ομαλή μετάβαση.

Αν και γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας, όπως η αλλαγή κέντρου προσχολικής αγωγής, δεν είναι μάλλον καλοδεχούμενες για τον ευαίσθητο ψυχισμό του και για τη συναισθηματική του ασφάλεια, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή και τις επιπτώσεις της όσο λιγότερο επώδυνες γίνεται. Ακόμα και να λειτουργήσει σαν αφορμή να έρθει το παιδί σε μεγαλύτερη επαφή με τα συναισθήματά του και να κερδίσει από αυτή τη μετάβαση μια χρήσιμη εμπειρία.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε το νήπιό μας να δεχτεί αυτή την αλλαγή όσο πιο ομαλά γίνεται;

  1. Για οποιοδήποτε λόγο κι αν είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε το παλιό του κέντρο προσχολικής αγωγής, πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ένα σκηνικό «αποχαιρετισμού», παρά να το αποφύγουμε. Μια τέτοια πρακτική βοηθά το παιδί να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα αφήσει τον χώρο και τους ανθρώπους που είχε συνηθίσει να βλέπει μέχρι σήμερα και το προετοιμάζει για την επόμενη κατάσταση. Το «αντίο» αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δωράκια στις δασκάλες που καλό θα ήταν να έχουν επιλεγεί μαζί με το παιδί για να νιώθει ότι συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία ή μια ζωγραφιά από το ίδιο και δωράκια ή κεράσματα στους «συμμαθητές».
  2. Στην ίδια λογική, συννενοούμαστε από πριν με τις δασκάλες να του «δωρίσουν» κι αυτές κάτι, όπως για παράδειγμα μια κατασκευή που έφτιαξαν οι ίδιες για να τον αποχαιρετίσουν ή ένα ενθύμιο από την παραμονή του στον σταθμό.
  3. Δεν προσπαθούμε να «σβήσουμε» την παραμονή του στον σταθμό από τη μνήμη του επειδή θεωρούμε ότι οι αναμνήσεις του απο εκεί θα το «βαραίνουν» στο καινούριο του σχολείο. Το παιδί χρειάζεται τη συνεκτική δύναμη της μνήμης για να νιώθει ασφάλεια και την αίσθηση της ακολουθίας των στιγμών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να νιώσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Φροντίζουμε λοιπόν να πάρουμε φωτογραφίες με τους φίλους του, τις δασκάλες, την τάξη, την αυλή ακόμα και λεπτομέρειες όπως το συρτάρι του ή το χώρο που άφηνε την τσάντα, στις οποίες ανατρέχουμε πάντα με αγάπη. Επίσης, αφήνουμε στο δωμάτιό του σε περίοπτη θέση τον φάκελο με τις ζωγραφιές και τις κατασκευές που έφτιαξε όλη τη χρονιά και τα κοιτάμε συχνά.
  4. Επισκεπτόμαστε μαζί το καινούριο κέντρο προσχολικής αγωγής που θα το φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά και αφιερώνουμε χρόνο στην εξερεύνησή του, ενώ τονίζουμε με ενθουσιασμό ό,τι το διαφοροποιεί από τον προηγούμενο. Καινούρια παιχνίδια, διαφορετικός κήπος με πιο εντυπωσιακή τσουλήθρα, μια γωνιά κουκλοθέατρου, είναι πεδία για το παιδί ανεξερεύνητα που του κεντρίζουν τη φαντασία και την ανάγκη να τα εξερευνήσει.
  5. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της προσαρμογής, φροντίζουμε να είμαστε περισσότερο ελαστικοί στο ωράριο, κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του χώρου, για να εξασφαλίζουμε μια πιο ομαλή μετάβαση στις καινούριες συνθήκες.
  6. Αν οι δασκάλες το επιτρέπουν, και το παιδί το επιθυμεί, αφήνουμε να πάρει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι ή κουκλάκι που θα βοηθήσει στη μετάβαση, καθώς το παιδί θα αισθάνεται συναιθηματική ασφάλεια.
  7. Προσπαθούμε να μην αλλάξουμε τη καθημερινη ρουτίνα που ακολουθούσαμε την προηγούμενη χρονιά καθώς μια τέτοια πρακτική διατηρεί το απαραίτητο δίκτυ ασφαλείας στο παιδί και του αφήνει χώρο να υποδεχτεί το καινούριο μέσα από τη γνώριμη ασφάλεια του παλιού.
  8. Εθαρρύνουμε τη συναισθηματική έκφραση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εκρήξεις θυμού, λύπη ή μελαγχολία. Δεν προσπαθούμε από θέση ισχύος να δίνουμε μόνο επιχειρήματα στο παιδί για το πόσο ωραία θα περνάει στο καινούριο του σταθμό, αλλά, κυρίως, προσπαθούμε να το καταλάβουμε και να είμαστε δίπλα του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να παραδεχτούμε πόσο δύσκολο είναι για εκείνο το καινούριο του περιβάλλον.
  9. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους καινούριους του υπευθύνους, τους ζητάμε να μας ενημερώνουν για οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση του παιδιού και λαμβάνουμε πάντα σοβαρά τα σχόλιά τους.
  10. Αφού το πρώτο διάστημα της προσαρμογής στο νέο κέντρο προσχολικής αγωγής έχει ολοκληρωθεί -με επιτυχία ή και με προβλήματα- του κάνουμε ένα δώρο επιβράβευσης για την προσπάθεια.

 

Κάνε εγγραφή τώρα!
Επόμενο άρθρο

Συντάχθηκε απο τον

Σχετικά άρθρα

κρίσεις θυμού

Κρίσεις θυμού: απλώς, πάρε ανάσα!

Οι περισσότεροι γονείς ή παιδαγωγοί έχουμε βρεθεί εκεί. Σε αυτή την έκρηξη συναισθημάτων του παιδιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *